Cel mai mare proprietar de malluri din România cere insolvenţa propriului proiect. Care este motivul
Decizia AREOF de a-şi trimite în insolvenţă propria firmă, Omilos Oradea, cea prin care a fost construit parcul comercial ERA Shopping, vine pe fondul unei dispute legale cu societatea Constructii Bihor, care cere 3,2 milioane de euro, datorie provenită din contractul de construcţie.
„Omilos Oradea îşi va cere insolvenţa voluntar după consultarea cu principalii creditori. Societatea are un credit de 62,3 milioane de euro către creditori”, se mai arată în anunţul de la Bursa de la Londra.
Cele două firme au avut un litigiu într-un dosar arbitral, ce avea ca obiect pretenţii de aproximativ două milioane de euro din partea constructorului. Hotărârea iniţială a fost acordată în favoarea Construcţii Bihor, care a iniţiat procedura de executare silită împotriva bunurilor mobile şi imobile ale Omilos Oradea pentru recuperarea creanţei.
Hotărârea arbitrală a fost confirmată la primul recurs de către o instanţă românească. În urma consultării cu consilierul juridic, Omilos Oradea a fost sfătuită că are motive pentru iniţierea unui al doilea recurs la Curtea Supremă de Justiţie.
Pentru suspendarea procedurii de executare silită iniţiată de Construcţii Bihor şi până la luarea în considerare a celui de-al doilea recurs de către instanţă, Omilos Oradea a cerut creditorilor eliberarea sumei de 320.000 de euro din veniturile generate de societate pentru acoperirea garanţiei solicitată de Curtea Supremă de Justiţie.
Creditorii au primit la rândul lor consultanţă juridică care a sugerat că şansele unui astfel de recurs nu sunt la fel de întemeiate aşa cum a rezultat din consultanţa juridică primită de Omilos. Drept urmare, creditorii au informat Omilos că nu vor pune la dispoziţie aceste fonduri.
„Insolvenţa voluntară va oferi protecţie şi va diminua impactul perturbator cauzat de acţiunile ostile ale constructorului”, se mai arată în anunţul AREOF.
Omilos Oradea va lucra activ cu grupul de creditori în vederea restructurării datoriei sale, cu scopul ca societatea să-şi continue operaţiunile fără întrerupere.
Cu toate acestea, în urma rezultatului procedurii de insolvenţă, în cazul în care nu este acceptat de majoritatea creditorului cu drept de vot, se va trece la falimentul şi lichidarea bunurilor Omilos Oradea pentru a satisface drepturile financiare ale creditorilor. În cazul în care o astfel de lichidare va avea loc, va rezulta în pierderea activului societăţii Omilos.
În baza celor prezentate mai sus, AREOF intenţionează să treacă cifra zero la valoarea acestui activ în bilanţul financiar. Acesta este un rezultat posibil al unei potenţiale lichidări silite a Omilos Oradea, în cazul în care nu este aprobat un plan de restructurare a societăţii, se mai arată în anunţ.
Era Shopping Park Oradea are o suprafaţă de 65.700 mp. Prima fază a fost deschisă în martie 2009 cu retailerii Carrefour, Altex şi Bricostore. Cea de-a doua fază, care cupriunde un mall cu o suprafaţă de 12.000 mp a fost finalizată în primăvara anului trecut, iar în mai 2012 a fost deschis şi un magazin Mobexpert cu o suprafaţă de 8.000 mp.
Cu patru centre comerciale în România, ARGO deţine o suprafaţă închiriabilă de 271.000 mp, fiind unul dintre cel mai mari proprietari de centre comerciale din ţară.
Cele patru centre comerciale deţinute în România de fondul britanic au generat în anul financiar 2011-2012, încheiat în septembrie, venituri de 22,3 milioane de euro, în creştere cu 64%, de la 13,6 milioane de euro în anul anterior.