Industria de gaming din România duce lipsă de specialişti în artă, design şi producţie, acesta fiind şi unul dintre principalele obstacole în dezvoltarea de creaţii originale independente locale cu amprentă internaţională.
„În mod surprinzător, nu (sunt greu de găsit) programatori. Progamatorii sunt OK: Bucureştiul are un număr de facultăţi de specialitate, ai Cibernetică, ai Româno Americană, ai Automatică şi aşa mai departe, îţi ies un număr de programatori în fiecare an. Gaming-ul este o nişă a marii familii de programatori, dar îi găseşti, nu este o problemă. În schimb, în ceea ce priveşte arta, dacă mă refer la graficieni, animatori, ai o singură şcoală. Însă dacă vorbim de partea de design şi partea de produceri – oameni care vin cu concepte, oameni care să ştie cum trebuie să arate jocul respectiv ca cineva să-l programeze şi cineva să-l deseneze – nu există aşa ceva”, a explicat Postolache într-un interviu pentru ECONOMICA.NET.
Prezenţa specialiştilor ţine şi de maturitatea industriei locale de producţie de jocuri video, însă este nevoie şi de o universitate dedicată, crede directorul Amber Studio.
„În State, că acolo este industria mare, au ceea ce se numesc universităţi de arte digitale, de unde ieşi producer, termini ca designer. Noi ne-am gândit la un moment dat, şi n-am abandonat proiectul ăsta, vrem să pornim o şcoală de arte digitale în România, care să umple acest gol, această nişă. Şi nu o vom face neapărat pentru noi, ca să ne umplem noi pipeline-ul de specializările astea, ci vrem să o facem pentru industria de gaming din România. Este o industrie încă destul de mică – nu am cifrele pe anul trecut, dar în 2015 erau 7.000-8.000 de oameni. Deci este o industrie destul de mică, destul de închisă, în care oamenii se învârt. Câţi oameni cu experienţă pe o anumită specializare poţi avea între 7.000 – 8.000 de oameni?”, a continuat el.
„Teoretic, cel mai bine ar fi ca oamenii din industrie să-i înveţe pe restul. Dar pentru că nu eşti profesor cu patalama la mână, nu poţi să fii acreditat. Ai fi ca un fel de companie de training. Dacă o facem, o facem ca lumea, acreditată complet, să poţi să ieşi cu hârtie că esti designer sau altă specializare. Ăsta este unul dintre motivele pentru care nu am mers mai departe. E destul de complicat, am discutat de posibilitatea de a accesa nişte fonduri europene. E un vis al nostru, ne dorim să se întâmple, sperăm până în 2020 să reuşim s-o facem”.
Investiţia va fi destul de mare, însă cei de la Amber cred că pot pune în aplicare ideea pe cont propriu.
„Nu avem aşteptarea să vină nimeni cu participare la iniţiativa asta, ar fi o treabă făcută de noi. Nu am o cifră exactă pe care să o pot înainta, dar oricum, ca să ai pretenţia că ai o şcoală ca lumea, cu profesori buni, cu o curiculă bună, şi pe care să o poţi susţine măcar un an şi jumătate până când ar începe să se auto-susţină, vorbim probabil de şapte cifre, clar peste un milion de euro”, crede Tudor Postolache.
Amber a încheiat anul 2016 cu aproape 300 de angajaţi, faţă de 160 în 2015. Cele mai multe angajări s-au făcut anul trecut pe partea de controlul calităţii – adică game testeri. Anul acesta, compania caută să angajeze mai degrabă specialişti – desingeri, produceri, programatori, business analişti. Printre poziţiile pe care caută să le ocupe se numără senior game designer, back end developer, engineering manager, production manager, CTO (director de tehnologie) şi head of product maangement.
Compania a fost fondată acum patru ani, are sediul în Bucureşti şi oferă servicii de co-development (dezvoltarea de jocuri împreună cu o altă echipă parteneră), live operations (dacă un joc este pe piaţă de un an, doi, trei şi nu mai generează suficiente venituri pentru a fi susţinut de o firmă din Silicon Valley, Amber îl poate prelua şi poate continua să creeze conţinut nou pentru el, să îl ţină în viaţă), portare („copierea” unui joc dezvoltat pentru o platformă, precum Apple iOS, pentru a putea fi jucat şi de utilizatorii de pe alte platforme, fie că vorbim de Android, Windows sau consolele Xbox şi PlayStation) şi testare, customer support şi automatizare. Recent, studioul de creaţie proprie al Amber s-a desprins într-o companie independentă, Lorraine.