În perioada de ofertă (28 mai – 10 iunie), 2.163 de investitori au subscris 3.632.272 de acțiuni ale emitentului JT Grup Oil S.A. Din acestea, 73.805 acțiuni au fost subscrise la prețul de 6.50 lei/acține, iar 3.558.467 acțiuni au fost subscrise la prețul de 5.46 lei/acțiune. Astfel, în primele cinci zile de IPO, peste 96% din tranzacții au fost procesate la prețul de 5.46 lei/acțiune.
Furnizorul de carburanți a atras în perioada IPO-ului 20 milioane de lei, banii care vor rămâne în companie și vor fi alocați pentru dezvoltarea și consolidarea liniilor de business, de la creșterea volumelor de combustibili tranzacționate pe piața locală până la deschiderea de stații de alimentare în centre comerciale, destinate persoanelor fizice.
Odată cu finalizarea JT Terminal, compania urmărește creșterea volumelor de combustibili tranzacționate pe piața locală. JT Grup Oil are toate sursele de finantare necesare pentru finalizarea JT Terminal.
Stadiul lucrărilor la JT Terminal
Prima fază a proiectului, respectiv etapa de infrastructură a fost finalizată în primăvara acestui an, iar odată cu finalizarea lucrărilor a fost închis și contractul de finanțare obținut din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).
În acest moment, din numărul total de opt rezervoare de carburant sunt finalizate – unul 100%, două în proporție de 90% unul în proporție de 50% și unul în proporție de 15%. Următoarele trei rezervoare vor fi finalizate la termen, până la finalul lunii decembrie, conform afirmarmațiilor celor de la JT Oil.
Într-o etapă ulterioară, se va realiza montajul instalațiilor urmat de probele tehnologice și se va pune în funcțiune terminalul. Toate materialele de construcții sunt achiziționate deja și achitate furnizorilor. De asemenea, instalațiile de proces sunt contractate și sunt în curs de livrare.
Infrastructura necesară pentru conectare la calea ferată, auto și navală este deja dezvoltată. În acest moment, se așteaptă lucrările de conectare ce vor fi realizate de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (APMC).
JT Terminal este cel mai nou terminal privat de produse petroliere lichide construit în România în ultimii 50 de ani, care va opera produse specifice precum motorină, biodiesel și bitum cu scopul final de a le distribui pe piața internă și externă de carburanți. Este un proiect strategic care va crește în următorii 5-10 ani și care va genera o multiplicare a cifrei de afaceri, de la 224 milioane de lei până la aproximativ 3 miliarde de lei.
După ce proiectul va fi 100% operațional, previziunile companiei arată o creștere a cantității vândute de la 50.000 de tone la 500.000 de tone anual. Grupul, urmărește și creșterea volumului de vânzări cu 50% în perioada următoare, obiectiv ce se bazează pe cererea tot mai mare de combustibili. Creșterea de volum va fi susținută de amplasarea noilor stații de incintă, de la 253 la 350 de unități.
Capacități de stocare și total investiții în JT Terminal
Conectat pe cale ferată și rutieră la infrastructura portuară și națională, proiectul va dispune de 8 rezervoare cu o capacitate de stocare totală de 31.500 de tone și va gestiona barje cu o capacitate de la 3.000 până la 9.000 de tone, 16 vagoane în același timp, pe două linii ferate paralele, și câte 20 cisterne simultan în zona de încărcare și descărcare. Capacitatea de încărcare/ descărcare a terminalului pe oră este de maxim 1.000 de tone pentru nave, 700 de tone pentru trenuri și 700 de tone pentru cisterne.
Proiectul, în valoare de circa 26 milioane de euro, este finanțat prin fonduri europene (POIM – 11 milioane de euro), un credit bancar de la Unicredit (9 milioane de euro), restul fiind asigurat din surse proprii.
”După ce proiectul va fi 100% operațional, previziunile companiei arată o creștere a cantității vândute de la 50.000 de tone, la 500.000 de tone anual”, a spus, la rândul său, Bogdan Aldea, președintele Consiliului de Administrație și Director General al JT Grup Oil.
JT Grup Oil în cifre
JT Grup Oil S.A. desfășoară operațiuni de distribuție de carburanți în zona de Sud-Est a României cu ajutorul unei flote proprii de 11 cisterne cu o capacitate de până la 40.000 de litri, dotate cu pompe și indicatoare pentru măsurarea cantității livrate.
În ultimii zece ani, profitul companiei a fost de 51 milioane de lei, reflectând o performanță financiară solidă și sustenabilă. De asemenea și cifra de afaceri din ultimii cinci ani a înregistrat o creștere constantă de la 171 milioane de lei în 2019 la 224 milioane de lei în 2023, lucru ce demonstrează capacitatea Grupului de a se adapta la cerințele pieței, de a inova și de a-și optimiza operațiunile pentru a impulsiona creșterea continuă și succesul pe termen lung.
Fondată în 2001, JT Grup Oil S.A. este una dintre cele mai importante companii care activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul primului terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța. În perioada 2004-2005, a construit un terminal de bitum la Medgidia, pe care l-a vândut la scurt timp după recepție, iar banii obținuți în urma vânzării au fost investiți în dezvoltarea rețelei de distribuție de carburanți. În 2008, compania a început să dezvolte rețeaua de distribuție și a introdus pe piață peste 250 de rezervoare dotate cu pompe și indicatori de nivel. Din 2023, JT Grup Oil S.A. și-a diversificat gama de produse, și a accesat segmentul de motorină fără acciză, care deservește vasele comerciale pentru porturile Midia și Constanța.
În prezent, JT Grup Oil are peste 500 de clienți din domenii diferite de activitate, un management performant și o echipă activă cu peste 10 ani de experiență în domeniu.