Cel mai mic dividend BRD din ultimii ani, sub 17 bani / acţiune
Este cel mai mic dividend acordat de a doua cea mai mare bancă din România, cel puţin în ultimii trei ani. Anul trecut, BRD a dat 0,18 lei / acţiune, din profitul pe 2010, mai puţin decât dividendul acordat cu un an în urmă pentru 2009, respectiv 0,28 lei pe titlu.
BRD a continua anul trecut seria profiturilor în scădere, câştigând net peste 465 de milioane de lei, faţă de 500 de milioane în 2010, 779 milioane în 2009, şi peste 1.353 milioane de lei în 2008.
Rezultatul pe anul trecut a fost afectat de reducerea cu peste 8%, până la 1,7 miliarde de lei, a marjei de dobândă, care este principala sursă de venit net bancar. Scăderea cu 18% a costului cu provizioanele pentru riscul de credit, până la 1,29 mld. lei, nu a compensat scăderea veniturilor şi nici îngheţarea cheltuielilor operaţionale la nivelul din 2010.
Creditele neperformante din bilanţul BRD au o pondere de 12,2%, sub media pieţei de 14,1%.
Totodată, acţionarii vor dezbate programul de emisiuni de obligaţiuni pe piaţa locală şi pe piaţa internaţională, începând din acest an şi continuând până în 2015.
Emisiunea de obligaţiuni BRD este subiect de dezbatere de mai multă vreme. Anul trecut, acţionarii BRD au mai aprobat o dată emisiuni de obligaţiuni de 600 milioane de euro „în următorii doi ani“, dar în februarie anul acesta, preşedintele în exerciţiu al băncii, Guy Poupet, acum pe cale de a fi înlocuit cu Alexandre Paul Mayat, nu era deloc sigur că va mai fi vreo emisiune.
BRD va avea nevoie de mai mulţi bani de cheltuială, pentru că a anunţat schimbarea strategiei de abordare a pieţei. Dacă până acum prioritatea era profitul, din acest an de o atenţie mai mare va avea parte apărarea şi creşterea cotei de piaţă.