Cel mai revoluţionar sistem de depistare a cancerului la sân, disponibil în România VIDEO

Aparatul ecograf Acuson S2000 ABVS, care a revoluţionat piaţa medicală, este disponibil acum şi în România. Este unul dintre cele două aparate disponibile în Europa de Est şi permite o scanare amănunţită a sânului, ajutând astfel la depistarea precoce a formaţiunilor nodulare.
Cristina Vrajitoru - mar, 28 feb. 2012, 10:29

Cancerul de sân este tumora malignă cu cea mai ridicată incidenţă în rândul femeilor, reprezentând 16% din toate formele de cancer depistate. De altfel, cancerul de sân este şi cea mai frecventă cauză de mortalitate prin cancer la femei, aproape jumătate de milion de femei din întreaga lume şi-au pierdut viaţa anul trecut din cauza acestei afecţiuni.

În lume, la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la 14 minute, câte o persoană moare din cauza acestei afecţiuni. Anual, în România peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar.

O ecografie mamară ajută la depistarea precoce a formaţiunilor nodulare. Aparatul ecograf Acuson S2000 ABVS, care a revoluţionat piaţa medicală, este disponibil acum şi în România. Ecograful, Acuson S2000 ABVS, dezvoltat de Siemens, efectuează o scanare volumetrică a sânilor şi reconstruieşte tridimensional structura acestora, fără a folosi radiaţii. Presiunea aplicată pe sân este mult mai redusă decât în cazul mamografiei, aşa încât femeia se simte confortabil în timpul investigaţiei. Imaginile astfel achiziţionate sunt memorate în staţia grafică şi pot fi accesate de fiecare dată pentru a urmări evoluţia şi a face comparaţii între scanări.

Doctorul endocrinolog Adrian Comanici, cel care lucrează cu acest aparat de un an şi jumătate, a explicat pentru RTV.NET care sunt paşii urmaţi în depistarea unui diagnostic: „O anamneză, un examen clinic, un diagnostic de etapă cu extinderea investigaţiilor, analize de laborator apoi vine partea de imagistică. Acest sistem de ultrasonografie nu este un banal ecograf. Acest tip de investigaţie este plasat exact în zona de extindere a investigaţiilor în domeniul imagistic„.

Ce face acest aparat?

Tehnica ultrasonografului Siemens Acuson S2000 ABVS foloseşte utrasunetele cum folosesc şi ecografele. Această tehnică este noninvazivă, se foloseşte inclusiv la determinarea morfologiei fetale, inclusiv la produsele de concepţie în perioada de dezvoltare intrauterină. Scanarea volumetrica a sânilor cu acest aparat poate fi efectuată femeilor de orice vârstă, chiar şi gravidelor sau persoanelor care au contraindicaţie de expunere la raze X sau câmp magnetic (RMN).

„Sistem este configurat special pentru patologie endocrinologică, el poate să facă ecografie pentru glanda tiroidă, glandele paratiroide, glada suprarenală, ecografie utero-ovariană, ecografie la nivelul gonadelor masculine, ecografie cu substanţă de contrast, se poate extinde pentru ecografii de orice fel. Prezenţa sistemului ABVS este dedicat prin structura lui examinării glandei mamare”, a mai explica medicul endocrinolog.

În timpul scanării volumetrice a sânului cu acest sistem ultrasonografic riscul pierderii unei informaţii este zero, deoarece împărţirea sânului se face în „felii” de 0,2 mm, iar imaginile transmise de ecograf şi preluate de staţia grafică sunt în format 3D şi în timp real.

Acest sistem scanează automat glanda mamară în întreg volumui ei, practic este un braţ, o sondă foarte mare care baleiază deasupra sânului şi realizează o serie de achiziţii, preluate de ecograf şi transmise staţiei grafice, astfel încât noi în staţia grafică vedem acest calup achiziţionat, acest sân virtual. Achiziţia imaginii ca atare durează foarte puţin, în 4-5 minute, cu o bună manualitate, deja ai reuşit să ai această achiziţie. În acest timp de 4-5 minute, ai timp să vezi toate imaginile, deoarece acestea sunt transmise instantaneu în staţia grafică. Dacă nu găseşti nicio modificare structurală din punct de vedere imagistic, cu asta se poate termina examenul ultrasonografic al ecografiei de sân. Deci, se poate reduce la 5 minute dacă totul este normal”, a explicat specialistul.

Ce se întâmplă după?

„Presupun că avem un nodul la sân urmează să faci o serie de tehnici imagistice suplimentare. În afară de scanare, pe staţie poţi să începi să localizezi cu lux de amânunte poziţia unei formaţiuni nodulare, sânul este împărţit în 4 cadrane. Conform unui ceasornic poziţionezi formaţiunea în ce cadran, la ce oră este. Staţia grafică ne dă posibilitatea să spunem că nodulul se găseşte la distanţă de ordin milimetric de mamelon şi la o profunzime la nivel de tegument la câţi centimetri sau milimetri este”, a mai spus medicul.

Aparatul este dotat cu un sistem de elastografie care generează informaţii despre elasticitatea ţesuturilor. O formaţiune nodulară dură are elasticitate scăzută şi pune în evidenţă că acea formaţiune poate să fie cu risc de malomitate, deci atenţia medicului este net superioară.

Preţurile pentru o astfel de investigaţie la clinica Mirmed-Aslan din Bucureşti variază în funcţie de complexitatea actului medical. O simplă scanare pentru un sân absolut sănătos în care nu se pune problema de patologie adiacentă costă 100 de lei. Preţul poate creşte în funcţie de complexitatea investigaţiei având în vedere că doar substanţa de constrast, dacă e nevoie de aşa ceva, costă 300 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Beijingul atenuează reglementările cu privire la investițiile străine în companiile chinezești listate la bursă
Beijingul atenuează reglementările cu privire la investițiile străine în companiile chinezești listate la bursă
China a dat publicităţii reglementări revizuite pentru investitorii străini în companiile sale listate, extinzând criteriile de eligibilitate şi atenuând cerinţele financiare, în......
Chimcomplex se retrage din licitația pentru concesionarea termoficării din Iași, după ce municipalitatea a ratat primirea unei finanțări nerambursabile de 117 milioane de lei
Chimcomplex se retrage din licitația pentru concesionarea termoficării din Iași, după ce municipalitatea a ratat primirea ...
Compania Chimcomplex S.A. Borzesti (CRC), controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, a anunțat astăzi investitorii de ...
Intesa Sanpaolo Group anticipează că va realiza în acest an un profit net de peste 8,5 miliarde de euro și fixează ca țintă 9 miliarde pentru anul viitor.
Intesa Sanpaolo Group anticipează că va realiza în acest an un profit net de peste 8,5 miliarde de euro și fixează ca ...
Directorul general al Intesa Sanpaolo Group, Carlo Messina, a anunțat astăzi că rezultatele primelor nouă luni ale anului ...
Ministrul de Finanțe Christian Lindner cere o reorientare fundamentală a economiei Germaniei
Ministrul de Finanțe Christian Lindner cere o reorientare fundamentală a economiei Germaniei
Pe fondul sporirii disputelor în interiorul coaliţiei de guvernare din Germania, ministrul de Finanţe, Christian Lindner, ...