Cel mai afectate oraşe par să fie Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Luca Cari. El a precizat că elicopterele urmau să fie trimise la venirea zorilor în zonele afectate de seism pentru a evalua pagubele.
Primarul din Accumoli a spus că un număr de clădiri au fost grav afectate.
„Patru persoane sunt prinse sub dărâmături şi nu prezintă niciun semn de viaţă. Doi părinţi şi doi copii”, a declarat primarul Stefano Petrucci pentru televiziunea publică RAI.
De asemenea, RAI a prezentat o altă informaţie a poliţiei conform căreia doi oameni au murit în satul Pescara del Tronto din apropiere.
Primarul micului oraş Amatrice a declarat că localitatea a suferit pagube extinse. „Jumătate din oraş s-a dus. Sunt oameni sub dărâmături… A avut loc o alunecare de teren şi un pod s-ar putea prăbuşi”, a spus Sergio Pirozzi la RAI.
Cutremurul a provocat pagube în oraşe din trei regiuni – Umbria, Lazio şi Marche.
Institutul geofizic american, care a estimat magnitudinea cutremurului la 6,2, susţine că acesta a avut epicentrul în apropiere de Norcia, care este un loc turistic popular.
Primarul Nicola Alemanno a declarat că în Norcia nu s-au înregistrat morţi.
„Structurile antiseismice ale oraşului au rezistat. Există pagube la clădirile istorice şi alte imobile, dar nu avem probleme grave”, a spus el.
Biroul prim-ministrului Matteo Renzi a anunţat că echipe de salvare sunt trimise în zonele cele mai afectate.
Agenţia de protecţie civilă din Italia susţine că cutremurul a fost „grav”.
„A fost atât de puternic. Ni se părea că patul se mişcă prin cameră cu noi în el”, a declarat pentru Reuters Lina Mercantini din Ceselli.
„Doamne, a fost oribil! Pereţii au crăpat şi cărţile au căzut de pe rafturi”, a povestit Olga Urbani, din oraşul Scheggino.
Mai multe posturi de televiziune au difuzat imagini cu străzi pline cu dărâmături în mai multe oraşe. Faţadele unor clădiri de piatră s-au prăbuşit, lăsând încăperile din interior la vedere.
Locuitorii Romei, care se află la circa 170 km de epicentru, au fost treziţi de cutremur, care a zguduit mobila din locuinţe.
În cele trei ore de după producerea cutremurului au avut loc 17 replici, cea mai puternică având magnitudinea 5,5, a anunţat biroul seismic italian. Acesta a evaluat magnitudinea iniţială a cutremurului la 6.
Ultimul cutremur major care s-a produs în Italia a lovit oraşul L’Aquila în 2009, provocând moartea a peste 300 de persoane.
MAE pune la dispoziţie numere de telefon pentru românii din Italia, ambasada României la Roma întreabă de victime printre români
Ambasada României la Roma s-a autosesizat în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.
De asemenea, pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare operative a fost mobilizat şi Consulatul General al României la Bologna. În acest sens, o echipă consulară mobilă din cadrul oficiului Bologna se va deplasa în regim de urgenţă în zonă.
Până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români.
Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunii diplomatice de la Roma şi al oficiului consular de la Bologna, este în legătură permanentă cu autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţa consulară.
Precizăm faptul că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.