Cele 65 de malluri din România ar putea ajunge la pierderi de 100 de milioane euro în două luni de la închidere

Cele 65 de malluri active pe piața românească vor ajunge la pierderi de circa 100 de milioane de euro din chirii neîncasate la două luni de la închiderea, decisă de autorități pe 22 martie, deși au rămas deschise hypermarketurile și farmaciile, care reprezintă circa 23% dintre cele 9.000 de magazine din malluri, dar nu au aceeași greutate în totalul chiriilor totale lunare, estimate între 45 și 50 de milioane de euro.
Răzvan Zamfir - lun, 20 apr. 2020, 20:08
Cele 65 de malluri din România ar putea ajunge la pierderi de 100 de milioane euro în două luni de la închidere

Iar pierderile din chirii vin, în principal, din neplata acestora de magazinele fashion, cei mai importanți plătitori de chirii din malluri, și care alături de celelalte magazine închise acumulează pierderi de circa 20 de milioane de euro pe zi, în vreme ce lunar proprietarii de centre comerciale pierd între 45 și 50 de milioane de euro din chirii neîncasate.

Puțin mai avantajat e NEPI Rockcastle, care deține 16 malluri, precum Mega Mall sau Promenada, și a anunțat că 67% din suprafața acestora e ocupată de retaileri internaționali și naționali mari, companii cu active sau cifre de afaceri de peste 200 de milioane de euro, ceea ce reduce riscul de neplată a chiriei.

De asemenea, Auchan și Carrefour, care au vânzări mai mari decât de obicei în această perioada următoare, sunt doi dintre cei mai mari chiriași ai NEPI Rockcastle, dar operatorii de hypermarketuri nu plătesc chirii mari, datorită afluenței de public pe care o aduc în mall.

Chiria majorității magazinelor din malluri este formată dintr-o parte fixă, care are o pondere destul de mică, și una variabilă, care reprezintă un procent din vânzări, iar în prezent, cu magazinele închise e greu de crezut că mallurile vor beneficia de chirii recepționate prea mari, în condițiile în care mallurile din România au datorii de circa  3,5 miliarde de euro.

De altfel, o analiză recentă a Cushman&Wakefield Echinox, relevă faptul că decizia autorităților de a suspenda temporar activitatea de comercializare a bunurilor considerate neesențiale din cadrul centrelor comerciale afectează peste 9.000 de magazine din România, fiecare zi de închidere provocând pierderi ca urmare a unor venituri neîncasate cuprinse între 15 și 20 de milioane de euro.

Stocul de retail modern (malluri, parcuri de retail și galerii comerciale) din România este de circa 3,9 milioane de metri pătrați, dintre care supermarketurile și hipermarketurile – principala categorie de magazine rămase deschise, reprezintă circa 23%, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Estimarea cu privire la veniturile neîncasate ia în calcul un nivel al vânzărilor mediu într-o perioadă cu activitate normală pentru un astfel de centru comercial, estimat la 2.000 de euro/mp/an.

Ieri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că mallurile s-ar putea deschide abia la două-trei luni de la relaxarea măsurilor restrictive, care ar putea avea loc începând din 16 mai, deci atât proprietarii de centre comerciale, cât și cei ai magazinelor care au închiriat spații în ele ar trebui să accepte pierderi încă circa un trimestru.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja spune că, în ultimul an, au fost semnate contracte pe fonduri nerambursabile de 13,6 miliarde de euro
Burduja spune că, în ultimul an, au fost semnate contracte pe fonduri nerambursabile de 13,6 miliarde de euro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, vineri, în Prahova, că în ultimul an au fost semnate contracte pe fonduri nerambursabile care însumează 13,6 miliarde de euro, subliniind faptul......
Paralela45 estimează o creștere cu 10% a românilor care merg în Grecia în vacanțe. Are 26 de zboruri charter pe săptămână
Paralela45 estimează o creștere cu 10% a românilor care merg în Grecia în vacanțe. Are 26 de zboruri charter pe săptămână
Paralela45 estimează o creștere cu 10% a destinației Grecia în sezonul 2024, față de anul trecut, când a înregistrat ...
Magistrala 6 de metrou: Metorex anunță amânarea restricțiilor de circulație în Piața Montreal pentru 13 iulie, la solicitarea TPBI
Magistrala 6 de metrou: Metorex anunță amânarea restricțiilor de circulație în Piața Montreal pentru 13 iulie, la ...
Metrorex anunță modificarea perioadei de implementare a restricțiilor în zona Piața Montreal - Piața Presei Libere, ...
„Trenurile Soarelui”: CFR Călători suplimentează cu 3.000 locuri pe zi capacitatea de transport spre litoralul Mării Negre
„Trenurile Soarelui”: CFR Călători suplimentează cu 3.000 locuri pe zi capacitatea de transport spre litoralul ...
Numărul turiștilor care profită de vacanță și care aleg să călătorească cu trenul este în continuă creștere. ...