Cele 7 locuri în Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania sunt disputate de 15 candidaţi

Cele 7 locuri în Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania sunt disputate de 15 candidaţi, printre care se regăsesc actualul preşedinte CA - director general Mihai Fercală, dar şi fostul arbitru de fotbal în divizia A Constantin Frăţilă, care este în conflict de mai mult timp cu conducerea SIF.
Economica.net - joi, 14 mart. 2013, 17:41
Cele 7 locuri în Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania sunt disputate de 15 candidaţi

Fercală este preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al SIF Transilvania încă din 1992.

Alături de Fercală şi-au mai depus candidatura încă cinci din cei şapte actuali administratori ai SIF Transilvania, printre care vicepreşedintele CA, Floriean Firu, şi Gheorghe Lutac, Ştefan Szabo, Petru Mihalcea şi Răzvan Găvăneanu. Găvăneanu este administrator provizoriu din luna decembrie a anului trecut, când a preluat locul vancat în urma demisiei lui Valentin Raţă.

Răzvan Găvăneanu este fiul omului de afaceri Corneliu Găvăneanu, care deţine Metaltrade şi porturile Docuri şi Bazinul Nou din Galaţi. Răzvan Găvăneanu a început să activeze în cadrul SIF Transilvania în luna septembrie a anului trecut, iar până la finele lunii noiembrie a fost analist de investiţii.

Potrivit raportului anual al societăţii de investiţii financiare, la finele anului trecut cei şapte administratori SIF Transilvania deţineau împreună 0,53% din acţiuni. Cele mai importante pachete erau la preşedintele CA şi directorul general Mihai Fercală (0,18%) şi la vicepreşedintele CA Floriean Firu (0,14%).

Pentru un loc în Consiliul de Administraţie candidează şi Gabriela Alexe, care îl reprezintă pe fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă în CA-urile de la firmele COMCM Constanţa (CMCM) şi sucursala acesteia Scut Constanţa.

Frăţilă şi-a depus şi el candidatura pentru un loc în Consiliul societăţii de investiţii financiare.

Între Frăţilă şi SIF Transilvania au apărut în 2011 o serie de divergenţe privind controlul Scut. Frăţilă susţinea că deţine indirect controlul Scut, prin participaţia de la COMCM şi cea de la Scut.

El a fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie la COMCMdin 2007 până în aprilie 2011, iar în aprilie – iulie 2011 a fost membru în CA. În luna iulie a anului trecut, Fraţilă a fost revocat din Consiliul de Administraţie, în urma divergenţelor cu SIF Transilvania.

Alţi candidaţi sunt brokerii Ciprian Zah şi Nicoleta Laura Bănică, angajaţi la SSIF Broker, şi Răzvan Lefter, trader la Swiss Capital, cea mai mare casă de brokeraj.

Zah lucrează la SSIF Broker din august 2008, iar în perioada martie 2010 – februarie 2012 a fost vicepreşedinte CA al Bursei de la Bucureşti.

Al doilea reprezentat al SSIF Broker, Nicoleta Laura Bănică, este angajată la SSIF Broker din acest an şi este director vânzări la Departamentul Clienţi Instituţionali. Ea lucrează în piaţa de capital din 2005, când a început să lucreze la Divizia Pieţe de Capital din cadrul ING Bank (2005 – 2007). Bănică s-a mutat, apoi, la KBC Securities (2007 – 2010), devenită ulterior Swiss Capital, iar din 2010 până în 2012 a lucrat la UniCredit CAIB Securities, care s-a retras anul trecut din activitatea de brokeraj.

Răzvan Lefter, de la Swiss Capital, este în prezent membru în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia ales în iulie 2012. Consiliul ales atunci este suspendat în prezent în baza unei hotărâri judecătoreşti emisă într-un proces în care unii mici acţionari ai SIF Muntenia au contestat schimbarea Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor.

Lefter lucrează la Swiss Capital din noiembrie 2011, după ce anterior a fost la EFG Eurobank Securities (ianuarie 2007 – noiembrie 2011), ING Bank atât în România, cât şi Olanda, (octombrie 2003 – decembrie 2006).

Pe lista de candidaţi figurează şi investitorul Cătălin Mancaş. Şi el se regăseşte alături de Lefter în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia ales în iulie 2012. În perioada 2008 – septembrie 2011, Mancaş a fost angajat la firma de brokeraj Romcapital, iar între 2007 şi 2008 a fost directorul general al firmei de brokeraj Grupul de Intermediere Financiară, preluată apoi de Romcapital.

Alţi candidaţi sunt fostul preşedinte al CSSPP Mircea Oancea, în prezent director general adjunct în cadrul instituţiei, şi Radu Crăciun, directorul general adjunct al administratorului de fonduri private de pensii Eureko.

Oancea candidează în prezent şi pentru un loc în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova, unde alegerile urmează să aibă loc pe 4/5 aprilie, cu două săptămâni mai repede decât la SIF Transilvania.

Lista candidaţilor este completată de Dumitru Carapiti, membru în Consiliul de Supraveghere al operatorului portuar Socep, controlat de verii Niculae şi Ioan Duşu, proprietarii producătorului de BCA Celco Constanţa.

Acţionarii SIF Transilvania urmează să discute pe 20/21 aprilie o propunere a actualului Consiliu de Administraţie cu privire la trecerea societăţii de investiţii financiare la sistemul dualist de conducere cu Consiliu de Supraveghere şi Directorat, în loc de Consiliu de Administraţie şi directori general şi adjunct.

Chiar dacă propunerea de schimbare a sistemului de conducere va fi aprobată, acţionarii trebuie să aleagă tot şapte membri în Consiliu.

În aceeaşi zi, acţionarii sunt convocaţi să voteze şi propunerea Consiliul de Administraţie privind distribuirea unui dividend brut de 0,175 lei, uşor peste nivelul de anul trecut, de 0,1712 lei/acţiune. Astfel, acţionarii ar urma să încaseze 90% din profitul record înregistrat anul trecut de societatea de investiţii financiare, de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro).

Din datele obţinute de SIF Transilvania de la Depozitarul Central, la finele anului trecut un pachet de 9,77% din acţiuni societăţii era deţinut de 6,83 milioane de persoane care au fiecare mai puţin de 100 de acţiuni.

Astfel, 7,02 milioane de români controlau 67,82% din acţiuni, iar 2.029 de persoane fizice străine aveau 0,62%. Firmele şi fondurile de investiţii din România deţineau 17,6% din titluri, iar persoanele fizice străine aveau cumulat 14,58%.

Acţiunile SIF Transilvania au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 0,6%, la 0,748 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii de investiţii financiare este de aproape 817 milioane lei (185,8 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...