Edilul general spune că în acest an au fost reabilitaţi 12-15 kilometri şi că până la finalul anului ar putea fi înlocuiţi în total 30-35 de kilometri. Pe de altă parte, el atrage atenţia asupra faptului că firmele se confruntă cu creşterea preţurilor şi întârzieri în livrarea materialelor.
Declaraţiile au fost făcute joi, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul din şos. Olteniţei nr. 50 – 52, unde se efectuează lucrări de modernizare a sistemului de termoficare.
„Pentru tronsonul Berceni-Olteniţei, termenul de realizare este în mai, anul viitor. Ferentari – acolo este o problemă generată de un contract care a fost semnat, de explozia preţurilor şi de o dificultate tehnică de a modifica valorile contractului, venită din legea achiziţiilor publice. Ferentari ar fi trebuit terminat anul acesta, provizoratele sunt făcute, conducta există, numai că nu se poate ca ei să lucreze în pierdere. Pe tronsonul de la Pantelimon – probabil vor începe în trei săptămâni şi au termen de 12 luni. Tronsonul Mihalache – Romană, 11 kilometri, un tronson dificil, pentru că e o zonă foarte aglomerată – sfârşitul anului viitor. Tronsonul din Colentina – sfârşitul anului viitor. Dar în paralel le începem şi pe cele din fonduri europene”, a precizat Nicuşor Dan.
Edilul a explicat şi dificultăţile cu care se confruntă firmele, ca urmare a faptului că livrările de materiale întârzie, din cauza războiului din Ucraina. El a reamintit că indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare au fost actualizaţi în urmă cu două luni, din cauza creşterilor de preţuri.
„La lucrarea pe care o avem în Pantelimon, am terminat licitaţia încă de anul trecut. Este o firmă privată care a câştigat acel tronson de 12 kilometri. Ei puteau să înceapă încă din martie, când s-a terminat sezonul rece, numai că a izbucnit războiul din Ucraina. Înainte de războiul din Ucraina, din momentul în care o firmă făcea o comandă, îi venea conducta în trei săptămâni. Ei, nici în momentul de faţă nu au reuşit să îşi aducă conducta din China, de unde o au contractată”, a arătat el.
În ce priveşte contractul pentru reabilitarea a 210 kilometri de conductă de termoficare, lucrări finanţate din fonduri europene, Nicuşor Dan a declarat că s-a desfăşurat deja procedura de achiziţie şi că au fost depuse ofertele pentru fiecare dintre cele cinci tronsoane.
„Acum suntem în faza de evaluare a ofertelor. Probabil că într-o lună şi jumătate, din momentul acesta, o să avem declaraţi câştigătorii. (…) Acel contract este proiectare plus execuţie. Deci, după ce vor fi declaraţi câştigătorii, până în primăvara următoare vor începe să îşi facă proiectele tehnice pentru execuţie”, a spus el.
Lucrările din şos. Olteniţei, şantier vizitat joi de către edilul general, se vor realiza pe o lungime totală de 8 kilometri. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna mai, iar termenul de execuţie este de 12 luni. Contractul are o valoare de 33 de milioane de lei. Banii provin din bugetul local, însă Primăria Capitalei face demersuri pentru a obţine finanţare şi de la Ministerul Dezvoltării.
Directorul firmei Construcţii Erbaşu SA, Ion Erbaşu, a declarat la rândul său că se confruntă cu creşterea preţurilor şi lipsa materialelor. El a precizat că în cazul metalului au existat creşteri de preţuri de până la 200%, iar în cazul altor materiale – de 50-70%. Potrivit acestuia, în timpul lucrărilor din şos. Olteniţei se asigură furnizarea apei calde pentru locatarii din zonă.
„Chiar dacă au crescut preţurile, nici nu se găsesc (materiale, n.r.). Vin cu întârziere, din cauza lipsei materiei prime din Ucraina, a ţevii pentru conducta de oţel. Am dat comanda de anul trecut, din noiembrie 2021 şi au început livrările în anul acesta, în luna mai. Având în vedere că conducta se aprovizionează, noi am intrat în grafic şi sperăm ca până în mai 2023 să finalizăm, în funcţie de problemele care apar cu livrările de materiale. În perioada asta se ştie că sunt creşteri la carburanţi, la gaze, energie şi materialele de construcţii. Sperăm să se rezolve această problemă la nivel de Guvern şi Uniunea Europeană, aceste creşteri să se plafoneze şi să nu mai fie altele”, a spus el.