Compania americană Westinghouse Electric Co. va veni în martie cu un raport cu un preț orientativ al reactoarelor, a declarat Radev la semnarea unui acord de cooperare în domeniul energiei nucleare între SUA și Bulgaria.
Acordul de cooperare vizează construcția de instalații nucleare la centrala nucleară de la Kozlodui, precum și schimbul de expertiză, tehnologie și cercetare. „Vom dezvolta o viziune comună pentru dezvoltarea nucleară și pentru a renunța la carbon”, a subliniat Radev. Potrivit acestuia, pe lângă începerea construirii unităților VII și VIII pe un nou amplasament al centralei nucleare existente în apropiere de Kozlodui, Bulgaria va lucra cu SUA și la implementarea și dezvoltarea de tehnologii nucleare inovatoare, nu doar în ceea ce privește întregul ciclu de combustibili, ci și pregătirea personalului care va fi necesar pentru construcția și exploatarea noilor instalații nucleare.
Radev a mai spus că se așteaptă ca proiectul pentru cele două noi reactoare să ducă la prețuri la electricitate mai mici de 65 de euro pe MWh.
Cinci companii și-au manifestat interesul pentru construirea a două noi reactoare care să utilizeze tehnologia AP1000 de la Westinghouse Electric la centrala nucleară Kozlodui din Bulgaria, a anunțat compania de proiect Kozlodui NPP-New Build.
Prima nouă centrală AP1000 ar trebui să fie operațională înainte de 2035, Westinghouse urmând să supervizeze autoritatea de proiectare generală, delegând în același timp responsabilități pentru proiectarea sistemelor și clădirilor individuale ale centralei.
În decembrie, parlamentul bulgar a aprobat o propunere guvernamentală de a injecta până la 1,5 miliarde de leva (834,7 milioane de dolari) în centrala nucleară Kozlodui pentru construirea a două noi reactoare care să utilizeze tehnologia AP1000.
Guvernul bulgar a semnat cu Westinghouse un acord pentru furnizarea de combustibil nuclear începând din 2024 şi, în iunie, a semnat cu acelaşi consorţiu un contract preliminar pentru construirea noului reactor tip AP-1000.
Kozlodui, singura centrală nucleară din Bulgaria, exploatează în prezent două reactoare VVER-1000 de concepție rusească, cu o capacitate de 1. 000 MW fiecare, ale căror licențe de funcționare urmează să expire în 2027 și, respectiv, 2029.
Centrala atomică de la Kozlodui se află la câţiva kilometri de graniţa Bulgariei cu România şi la 249 de kilometri de Bucureşti