Cele două trenuri CAF puse în circulaţie de Metrorex au transportat în trei zile circa 62.500 de călători

Economica.net
11 07. 2014
caf_metrorex_27244500

Potrivit unui comunicat al Metrorex, în cele trei zile de la punerea în funcţiune a noilor trenuri, pe Magistrala 2 de metrou au circulat în total circa 450.000 călători, trenurile noi preluând aproape 14% din traficul total.

Trenul CAF are şase vagoane, lungimea de 113,6 metri, lăţimea de 3,2 metri şi are capacitatea de a transporta un număr de 1.200 de călători. Viteza maximă este de 80 kilometri/oră, iar viteza comercială de 40 kilometri/oră.

Alte 14 trenuri de metrou vor fi puse în circulaţie pe Magistrala 2, eşalonat, în semestrul II al anului 2014.

Metrorex precizează că introducerea în serviciul comercial a trenurilor realizate de firma CAF va avea ca rezultat direct îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă şi a confortului călătorilor prin suplimentarea numărului de bare de susţinere, suplimentarea numărului de scaune (şase pentru fiecare tren), amenajarea unui loc special pentru biciclete, precum şi îmbunătăţirea accesibilităţii persoanelor cu mobilitate redusă în/din tren, precum şi la dotările trenului, prin implementarea unui sistem nou de avizare şi avertizare exterioară sonoră şi vizuală a deschiderii/închiderii uşilor de acces ale trenului, crearea a două spaţii special amenajate pentru fixarea şi asigurarea scaunului rulant, aplicarea textului Braille pe butoanele de comandă a deschiderii locale a uşilor trenului, micşorarea distanţei dintre peron şi tren (de la 105 milimetri la 70 milimetri), bandă fluorescentă la pragul uşilor pentru accesul călătorilor în vagon.

Noile garnituri vor asigura înlocuirea în totalitate a parcului de trenuri de construcţie veche menţinut în circulaţie pe magistralele 1, 2 şi 3. De asemenea, vor contribui la scăderea consumului de energie cu aproximativ 5% (datorită implementării unor soluţii tehnice performante în ceea ce priveşte tracţiunea şi frânarea trenurilor), la reducerea costurilor cu mentenanţa pentru cele 16 trenuri cu aproximativ 40% faţă de costul suportat pentru trenurile de construcţie veche, dar şi la îmbunătăţirea siguranţei în exploatare, prin dotarea trenurilor cu sisteme automate de protecţie şi operare de ultimă generaţie.

Metrorex a achiziţionat 16 trenuri de metrou, investiţia ridicându-se la 97 milioane de euro, fără TVA. Din total, doar patru sunt fabricate integral în Spania, restul de 12 fiind montate la uzina Atelierul CFR Griviţa.

Achiziţia celor 16 trenuri de metrou a fost prevăzută în Acordul de finanţare pentru modernizarea metroului din Bucureşti, semnat cu Banca Europeană de Investiţii în toamna anului 2009.