Cele mai atractive investiţii în 2015. Un sondaj ECONOMICA.net

Jucătorii la marile burse ale lumii, ca şi cei de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) par să nu fie prea îngrijoraţi de scenariul potrivit căruia acţiunile ar urma să sufere corecţii semnificative, după ce au înregistrat cotaţii maxime în anul 2014 şi în cei anteriori. Dimpotrivă, 2015 ar avea şanse să fie un an şi mai bun pentru anumite acţiuni, inclusiv pentru unele româneşti. Cu toate acestea, şi prudenţa şi conservarea câştigurilor anterioare sunt variante bune, în funcţie de toleranţa la risc a investitorilor, spun analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 31 dec. 2014, 23:28
Cele mai atractive investiţii în 2015. Un sondaj ECONOMICA.net

Acţiunile câştigătoare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vor fi „tot din domeniul energetic – sectorul utilităţi, acestea fiind si cele care ar putea acorda cele mai mari randamente ale dividendului. Am aşteptări bune de la Transgaz (TGN), iar Nuclearelectrica (SNN) ar putea recupera o bună parte din corecţia înregistrata anul acesta”, a răspuns Simion Tihon, broker al Prime Transaction, la întrebările ECONOMICA.NET. Prime Transaction se află în primul eşalon al caselor de brokeraj şi a intermediat tranzacţii de aproape 170 de milioane de lei la BVB, în 2014.
Transelectrica (TEL) este de asemeni o acţiune care continuă să fie promiţătoare, iar Electrica (EL) merită atenţie, potrivit altor analişti.

Citeşe şi:
Primul top al câştigurilor din dividende de anul viitor. Acţiunile energetice sunt cele mai profitabile

„Am putea vedea şi o creştere a interesului pentru acţiunile bancare. Sectorul bancar ar putea deveni interesant, în 2015, după provizioanele făcute în 2014 şi în contextul unei politici de stimulare mai agresivă a Băncii Centrale americane (BCE), a adăugat Simion Tihon.

Brokerul de la Prime Transaction mai spune: „aş îndrăzni să spun că unele SIF-uri (societăţi de investiţii financiare) ar putea avea un an bun”, în ciuda evenimentelor recente, care s-au soldat cu arestări preventive. Tihon se referă la SIF-urile „cu un portofoliu solid, diversificat şi totodată lichid şi care se tranzacţioneaza în prezent la un discount de peste 50% din activul net”.

SIF Banat Crişana (SIF1) era singura care îndeplinea condiţia de discount de peste 50% la 30 noiembrie şi, de atunci, nu au avut loc mari schimbări pe piaţă ca să le aducă şi pe celelalte patru în aceeaşi situaţie. Totuşi, un portofoliu chiar mai diversificat şi chiar mai lichid decât cel al SIF1  îl mai au şi SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5).

Pe de altă parte, „acțiunile sunt în general o miză deosebit de riscantă. Instrumentele care permit câștigul, atunci când indicii pierd din valoare, vor atrage atenția în condițiile în care investitorii vor decide să își pună la adăpost profiturile acumulate în cei cinci ani de piață pe trend ascendent”, spune Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România.

Compania intermediază  mai ales plasamentele prin intermediul produselor derivate. Acestea sunt destinate mai ales inevstitorilor avizaţi.

Condiţiile externe

Marile bănci centrale ale lumii vor continua să pompeze lichidităţi pe pieţe, pentru consolidarea tendinţei de creştere a economiilor lumii, ceea ce ar trebui să încurajeze cotaţiile acţiunilor la bursă, potrivit majorităţii opiniilor analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

Chiar dacă Rezerva Federală (FED) a SUA va începe să crească dobânzile la dolar, asta nu ar fi decât o confirmare că economia mericană este pe drumul cel bun şi deci că firmele americane merită încredere.

„Escaladarea tensiunilor geopolitice şi reacţia Rusiei sunt principalele surse de incertitudine. Sigur, şi o creştere a dobânzii în SUA pare a fi una dintre acestea, din moment ce ar amentinţa pieţele de acţiuni, însă din punct de vedere fundamental, acest lucru nu ar face decât să confirme evoluţia bună a economiei americane”, spune Simion Tihon, de la Prime Transaction.

„Pe de altă parte, programul de achiziţii de active al Băncii Centrale americane (BCE) ar stimula interesul pentru acţunile europene”, a adăugat brokerul citat.

Achiziţia de active, în special titluri de stat în euro, este una dintre metodele prin care, chiar dacă în mare întârziere faţă de SUA, BCE stimulează reluarea creşterii economice.   

 „Credem în continuare că pieţele de acţiuni au un potential de creştere superior pieţei de obligaţiuni în anul 2015, în condiţiile în care la nivel global randamentul dividendului a ajuns să fie mai mare decât randamentele obligaţiunilor”, ne-a scris Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management România, a cincea cea mai mare firmă românească de administrare de investiţii, cu active de peste 410 milioane de lei.

În ceea ce priveşte obligaţiunile, OTP Asset Management România (OTP AMR) „mizează pe cele europene (suverane sau corporative din zona EURO) prin prisma operaţiunilor viitoare ale BCE de tip QE (quantitative easing – operaţiuni de relaxare monetară menite să stimuleze creşterea economică prin ieftinirea banilor).

Valutele

Versiunea analistului de la XTB România este mai sceptică: „Anul 2015 se întrevede mult mai volatil decât 2014. Pornind de la premize fundamentale, dolarul american pare a fi moneda majoră cea mai atractivă în 2015. Economia americană poate suporta dobânzi mai mari, pe care FED le va livra de îndată ce efectul dezinflaționist al scăderii prețurilor la energie va fi depășit”.

„Credem că moneda americană se va aprecia în continuare atât faţă de euro cât şi faţă de restul monedelor ţărilor emergente, astfel încât ne aşteptăm ca, pe parcursul anului 2015, cursul EUR/USD să atingă şi nivelul de 1,2”, spune, la rândul lui, Dan Popovici.

Celelalte ţinte

În condiţiile scepticismului faţă de acţiuni, Claudiu Cazacu  crede că „aurul și petrolul pot fi în atenția traderilor avizați, care vor detecta momentele optime de supravânzare și care au o perspectivă pe termen lung”.

Momentele de „supravânzare”, invocate de analistul de la XTB România, sunt cele în care volumele mari de vânzări duc preţurile la niveluri suficient de joase ca să redevină atractive pentru speculatori.

Şi brokerul de la Prime Transaction crede că „petrolul ar putea recupera parţial din pierderile de anul acesta”.

„Odată cu revenirea economiei europene, în cea de a doua parte a anului 2015, putem lua în considerare şi o revenire a cererii de materii prime şi materiale, care poate avea un impact pozitiv asupra evoluţiei preţului acestora”, confirmă şi Dan Popovici de la OTP AMR.

Fiecare cu prudenţa lui

Fiind administrator de investiţii de mulţi ani, Dan Popovici nu uită să amintească faptul că fiecare investitor îşi are propriul profil de risc şi că de aceea „este foarte greu de spus ce tip de investiţie va fi cea mai profitabilă pe anul 2015”.

„Cred că mai corect trebuie să ne gândim la un întreg set de investiţii, într-un portofoliu diversificat de instrumente / active cu potenţial de creştere. Până la urmă este vorba de riscul asumat şi nu poţi compara un CFD, care se tranzacţionează în marjă de 1 la 200, cu un fond de investiţii clasic, sau cu o acţiunede la bursă”, spune Dan Popovici.

CFD-urile, sau contractele pe diferenţă, sunt produse derivate, prin care investitorii cu mare apetit la risc, ca şi cei care se pricep să-l administreze, pariază pe anumite cotaţii viitosare sau, de fapt pe diferenţa dinter acestea şi cotaţiile asumate. Tranzacţionarea în marjă presupune  plasarea unei anumite sume de bani, cu asumarea risculuii de a perde de până la 200 de ori mai mult, caz în care, pierderile trebuie suportate din banii „aduşi de acasă”. Desigur, jucătorii sunt atraşi şi de eventualele câştiguri de 200 de ori mai mari.
 
Avertisment

Rândurile de mai sus nu constituie recomandări de investiţii. Prin prezentarea consideraţiilor de mai sus, nici ECONOMICA.NET şi nici specialiştii pe care i-am intervievat nu şi-au propus să sugereze cititorilor anumite decizii de investiţii.

Deciziile de investiţii sunt personale şi cei ce le iau îşi asumă responsabilitatea singuri şi integral, în funcţie de propria judecată, de propriul profil de risc, care trebuie neapărat cunsocut şi de propriile interese.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...