În primul rând, nu toate băncile din România oferă carduri de credit premium. Sunt doar opt bănci care oferă acest produs, unele dintre ele în mai multe variante, departajate pe tipuri de carduri, Visa sau Mastercard, sau gradul de sofisticare: card silver, gold sau platinum. Treptele de sofisticare, servicii premium sau costuri sunt strâns legate de echivalența în cash a celor trei metale prețioase enumerate.
În ciuda faptului că un card platinum are mai multe servicii incluse și este mai scump decât un gold sau silver, cel mai bun card de credit premium, din punct de vedere al raportului calitate preț, este Visa Platinum de la CEC Bank. Cu cardul de credit Visa Platinum ai până la 100.000 de lei. În plus, te bucuri de până la 24 de rate fără dobândă la orice comerciant din lume și de perioadă de grație de până la 59 de zile.
Dobânda percepută de bancă pentru plata la comerciant este de 17.39 %, taxa de emitere card de 15.00 lei, iar cea anuală de administrare de 30 de lei. Nu se percepe taxă lunară de administrare a contului.
Urmează apoi AlphaCard Visa Gold cu o dobândă pentru plata la comerciant de 19.00%, o taxă emitere card de 50.00 de lei și o taxă anuală de administrare de 100 de lei. În ordinea mărimii dobânzii percepute pentru plata la comercianți ar urma Visa Business Silver de la Raiffeisen Bank, cu 19.50 %, o taxă emitere card de 0.00 lei, o taxă anuală de administrare de 60 de lei, dar… cu o taxă lunară de administrare a contului de 3,5 lei, fapt care coboară produsul într-un top al cardurilor de credit premium.
Așa că, pe locul trei regăsim Visa Exclusive Gold de la First Bank cu o dobândă pentru plata la comerciant de 22.97 % și cu o taxă anuală de administrare cont de 150 de lei. Urmează apoi Visa Gold de la OTP Bank România, cu o dobândă de 22%, dar cu taxă lunară de administrare cont de 10 lei și taxă de emitere de 50 de lei și Visa Business Gold de la Banca Transilvania, cu o dobândă de 24%.
Urmează apoi cardurile de credit Gold, Visa și Mastercard (cu specificația că Mastercard sunt mai scumpe decât Visa) emise de BCR, BRD, Credit Europe și Exim Banca Românească, cu dobânzi cuprinse între 26% și 28% pentru plata la comercianți.
Aproape toate cardurile premium oferite în România sunt de tip Gold. Spre deosebire de un card obișnuit, acesta este adaptat la cerințele persoanelor care călătoresc mult în străinatate. Posesorii cardurilor Gold au acces la servicii în regim de urgență care sunt disponibile 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.
Principalele beneficii oferite constau în asistența de călătorie, asistența medicală, legală și personală. În plus, clienții primesc automat un set de asigurări utile atunci când călătoresc în străinătate: asigurare de accident, pentru cheltuieli medicale și de spitalizare sau de pierdere a bagajelor ori a cursei aeriene. În plus, aceste carduri beneficiază de asistența de urgență pentru înlocuirea cardului pierdut sau furat și pentru eliberarea de numerar, un serviciu de localizare a celor mai apropiate ATM-uri și transferul convorbirilor telefonice către banca emitentă.
Următoarea treaptă în ierarhia cardurilor premium este Platinum. Acestea includ toate facilitățile pe care le oferă cardurile Gold, la care se adaugă o serie de servicii de lux. Astfel, clienții care dețin carduri Platinum beneficiază de reduceri importante în marile lanțuri hoteliere și la companiile care închiriază mașini, au acces în cluburi private, terenuri de golf, saloane VIP din aeroporturi etc.
Vârful gamei premium îl reprezintă cardurile super-premium. MasterCard le numește World Signia, Visa – Infinite, iar American Express – Black Card. Acest card este destinat clienților care călătoresc peste tot în lume, cheltuiesc foarte mult și doresc să se bucure de cele mai bune servicii de asigurare și asistență. Posesorii cardului au acces la servicii personalizate de lux în materie de călătorii, cumpărături, restaurante și petrecerea timpului liber.