Cele mai importante propuneri legislative de pe agenda viitorului Parlament European

Noi reguli pentru îmbunătăţirea protecţiei datelor pe internet, adoptarea finală a deciziei de eliminare a tarifelor de roaming în UE, limitarea comisioanelor la achiziţiile interne şi transfrontaliere cu cardul şi consolidarea drepturilor pentru pasagerii curselor aeriene se numără printre principalele propuneri legislative de pe agenda viitorului Parlament European.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 09:37
Cele mai importante propuneri legislative de pe agenda viitorului Parlament European

Dosarele de care se va ocupa Parlamentul European după alegerile de la 22-25 mai vor depinde în mare parte de iniţiativele viitoarei Comisii Europene şi de propunerile noului legislativ, însă există câteva aspecte care pot fi deja indicate, pe baza activităţii de până acum a PE, relevă un document al Parlamentului European.

Limitarea comisioanelor la plata cu cardurile de debit şi de credit la achiziţiile interne şi transfrontaliere

În sarcina viitorului PE se va afla şi propunerea de limitare a comisioanelor la plata cu cardurile de debit şi de credit la achiziţiile interne şi transfrontaliere.

Eurodeputaţii au adoptat în primă lectură propunerea ca pasagerii să beneficieze de mai multe drepturi privind asistenţa şi compensaţiile atunci când zborurile au întârzieri sau sunt anulate.

Eliminarea tarifelor de roaming şi de regularizare a accesului la internet

Viitorul legislativ european va trebui să adopte, în variantă finală, propunerile de eliminare a tarifelor de roaming şi de regularizare a accesului la internet, cu scopul de a consolida piaţa internă în industria telecomunicaţiilor. Eurodeputaţii au adoptat joi, în primă lectură, propunerea legislativă privind telecomunicaţiile, care prevede eliminarea taxelor de roaming începând cu 15 decembrie 2015 şi ca furnizorii de servicii de internet să nu poată bloca sau încetini accesul.

Protecţia datelor şi confidenţialitatea pe internet

Viitorul PE va trebui să adopte noi reguli pentru îmbunătăţirea confidenţialităţii, adaptând actualele reguli, neuniforme, la noile realităţi ale internetului şi permiţându-le astfel cetăţenilor europeni să aibă controlul asupra propriilor date.

Chestiuni precum ştergerea datelor personale, profiling-ul, transferul de date în ţări terţe şi sancţiunile pentru încălcarea confidenţialităţii au fost amendate de Parlamentul European în primă lectură. Pe agendă se va afla şi problema folosirii datelor de către autorităţile de poliţie.

Cerul unic

Viitorul legislativ va trebui de asemenea să discute propunerile de îmbunătăţire a operaţiunilor privind cerul unic şi a serviciilor de navigare aeriană, pentru a reduce fragmentarea controlului traficului aerian şi pentru a îmbunătăţi coordonarea de operaţiuni.

Tot în domeniul transporturilor, pentru îmbunătăţirea performanţelor sectorului feroviar, Comisia Europeană a propus deschiderea serviciilor interne de transport de pasageri pentru noi competitori din decembrie 2019, iniţiativă asupra căreia va trebui să se pronunţe Parlamentul European.

De asemenea, consumatorii care cumpără pachete turistice prin internet ar urma să beneficieze de o protecţie sporită, prin adoptarea unei legislaţii în acest sens.

Reducerea emisiilor de CO2

Următorul PE se va ocupa şi de propunerea care urmăreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% faţă de nivelurile din 1990 şi stabilirea unei ţinte obligatorii la nivelul UE pentru energii regenerabile de cel puţin 27% până în 2030.

Viitorii eurodeputaţi vor trebui să îmbunătăţească sistemul de comercializare a certificatelor CO2, prin adoptarea unei propuneri de creare a unei rezerve de stabilitate la începutul viitoarei scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, în 2021, pentru a spori stabilitatea acestei pieţe.

Registru cu numele pasagerilor de la companiile aeriene

Propunerea privind registrul cu numele pasagerilor (PNR) ar urma să oblige companiile aeriene să ofere autorităţilor statelor membre date despre pasageri. Scopul este de a combate activităţile infracţionale şi de terorism grave, aşa cum s-a întâmplat în cadrul acordului PNR cu SUA, precizează PE.

Acordul UE-SUA

Acordul UE-SUA privind comerţul şi investiţiile, aflat în prezent în negociere, urmează să fie supus unui vot cu caracter obligatoriu în mandatul viitorului PE. Eurodeputaţii şi-au exprimat deja îngrijorări privind protecţia datelor, diversitatea culturală şi alte aspecte.

Reducerea utilizării pungilor de plastic cu 80%

Eurodeputaţii aleşi în luna mai vor trebui totodată să ia o decizie privind un pachet de măsuri care urmăreşte reducerea utilizării celor mai răspândite şi poluante pungi de plastic cu 80% până în 2019 şi înlocuirea lor cu pungi reciclate sau biodegradabile.

Siguranţa produselor

În domeniul siguranţei produselor, propunerile vizează trasabilitatea componentelor şi coordonarea felului în care autorităţile verifică produsele şi aplică regulile privind siguranţa produselor în UE. Un aspect controversat este oportunitatea de a indica ţara de origine.

Parlamentul European ar urma de asemenea să decidă asupra stabilirii unei ţinte ca 40% din directorii non-executivi din companiile listate la bursă să fie femei, până în 2020.

Actualul legislativ a votat pentru extinderea perioadei minime de concediu maternal plătit în UE de la 14 la 20 de săptămâni şi pentru un concediu paternal de cel puţin două săptămâni. Nu a existat un acord cu Consiliul pe această temă, astfel că dosarul va cădea în sarcina viitorului PE.

Alegerile pentru viitorul Parlament European vor avea loc în perioada 22-25 mai în toate cele 28 de state membre ale UE. Numărul persoanelor cu drept de vot în UE este estimat la 400 de milioane, care vor alege un număr de 751 de reprezentanţi în legislativul european.

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...