Cele mai ispititoare acţiuni de la bursă la început de an

Multe din acţiunile de la Bursa din Bucureşti sunt încă ieftine după doi ani de creştere, dacă perspectivele lor sunt evaluate în funcţie de capacitatea companiilor respective de a face profit. Analiştii folosesc indicatori adecvaţi pentru a vedea de la ce nivel de atractivitate pleacă cele mai importante acţiuni în 2014. Cel mai folosit este rata preţ / profit sau PER.
Adrian N. Ionescu - lun, 13 ian. 2014, 22:07
Cele mai ispititoare acţiuni de la bursă la început de an

OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), Banca Transilvania (TLV) şi Banca Comercială Carpatica (BCC) sunt companii ale căror acţiuni sunt încă ieftine la Bursa din Bucureşti, faţă de cât profit produc.

În căutarea preţului corect al acţiunilor  investitorii şi brokerii  folosesc indicatorul PER (price earning ratio, sau rata preţ / profit), care împarte preţul acţiunii la profitul raportat la numărul total de acţiuni.

Indicatorul s-ar putea traduce astfel: „cât costă un leu din profitul companiei” (în cazul ideal că tot profitul s-ar distribui prin dividende) sau „în câţi ani se recuperează din profit banii daţi pe o acţiune).

Există şi repere didactice: o acţiune ieftină /care are potenţial de creştere) este cea cu PER sub 10, iar una prea scumpă are PER peste 20. Aceste repere sunt de obicei ajustate în funcţie de sectorul companiei respective şi de datele sale specifice.

De exemplu, acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) înseşi ar părea foarte scumpe la un PER de peste 50. Societatea pe acţiuni BVBS.A. este cotată pe piaţa omonimă pe care o administrează. Şi o face corect, şi numai pentru că acţiunile BVB nu s-au calificat pentru

În ciuda indicaţiilor pe care PER le dă despre preţul prea mare al acţiunilor BVB, acestea sunt foarte atractive pe termen lung, având în vedere marele potenţial de dezvoltare al Bursei.

Totodată, există perspectiva tot mai apropiată ca limita maximă de deţinere de acţiuni BVB (acum de 5% din total) să fie majorată.

Indicatorul PER arată corect profitabilitatea acţiunii SNP: este între 5,6 şi 6, în funcţie de periodicitatea şi tipul profitului luat în calcul (serie de profituri trimestriale, profit estimat pe 2013). SNP merită să fie cumpărată, după acest indicator.

Mai ales că piaţa se aşteaptă ca noul record de profit să depăşească miliardul de euro pe 2013.

După OMV Petrom (SNP) cea mai ieftină companie este Romgaz, apreciază analistul senior Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker Cluj Napoca, chiar dacă acţiunea are un istoric de tranzacţionare de abia două luni.

Toate societăţile de investiţii financiare (SIF) au PER-uri mai mici de 10, ca şi Transgaz (TGN), sau Transelectrica (TEL). Problema este că indicatorul este mai puţin relevant pentru fondurile de investiţie.

„PER-ul este mai relevant pentru companiile care au pondere importantă a rezultatului din exploatare (activitatea de bază) în rezultatul final. Cu alte cuvinte, cel puţin în cazul pieţei interne de capital, PER are o relevanţă mai redusă la SIF-uri”, atrage atenţia analistul de la SSIF Broker.

Astfel că trebuie tratată cu precauţie şi indicaţia pe care o dă PER-ul privind Fondul Proprietatea (FP, 22).

În domeniul financiar, Banca Transilvania (TLV) pare încă promiţătoare, după PER (sub 9), în vreme ce la BRD indicatorul ar părea mai curând descurajator (peste 27).

BRD, însă, abia şi-a recăpătat gustul profitului, ceea ce o face promiţătoare.

„La nivelul sectorului bancar, cea mai ieftină este BCC (nivel de 6,7), urmată de TLV (nivel de 12)”, spune Andrei Rădulescu de la SSIF Broker Cluj Napoca, consultând topul PER trailing.

PER-ul de tip trailing foloseşte raportul dintre capitalizare  şi profitul companiei din ultimele patru trimestre. De fapt, nu diferă decât periodicitatea. Capitalizarea este valoarea de piaţă a companiei ca produs dintre preţul acţiunii şi numărul total de acţiuni.

Clasamentul de mai sus se pastrează şi din perpectiva PER estimat pe baza rezultatelor bugetate pe 2013.

În sfera utilităţilor, ar mai fi de urmărit şi Conpet Ploieşti (COTE), care transportă mai ales ţiţei, dar şi carburanţi prin conducte. La COTE preţul acţiunii este de 9 ori mai mare decît profitul pe ultimele patru trimestre repartizat unei acţiuni.

Un tratament adecvat merită „farmaceuticele”. Dintre producătoare, Zentiva Bucureşti (fosta Sicomed, SCD) este cea mai ieftină (PER 12), dar acţiunea este foarte puţin lichidă. Se găseşte greu de cumpărat şi se vinde greu, pentru că sunt puţine titluri netezaurizate, aflate în circulaţie liberă (free float).

În schimb,  Biofarm (BIO, 15) este ieftină, iar Antibiotice (ATB, 22) merită atenţie, dacă este comparată cu companii de pe alte pieţe.

Micile atracţii

Mai există şi categoria companiilor relativ mici, dar cunoscute, şi care pot face surprize plăcute.
ECONOMICA.NET a relatat deseori despre ele, ba unele le-a inclus şi în portofoliul său virtual (înainte de listarea Romgaz şi Nuclearelectrica, şi de ultima campanie de răscumpărare de către FP a propriilor acţiuni, ce-i drept.

Albalact (ALBZ, cu PER 10) nu este deloc de ignorat, mai ales că are şi o lichiditate acceptabilă. Este unul dintre cei mai importanţi trei producători de lactate, are mărci puternice pe piaţă şi are profituri în creştere.

Vrancart (VNC, 8,4) este atracţia de la Adjud (Vrancea) a BVB. Producătorul de hârtie şi carton a intrat şi în atenţia fondurilor de pensii, pentru că are afaceri şi profituri în creştere  Compania are totuşi datorii mari.

Companiile de servicii şi construcţii industriale dependente de Romgaz şi Petrom trebuie menţinute mereu în atenţie, în ciuda performanţelor slabe.

Dafora Mediaş (DAFR) şi mai ales Prospecţiuni (PRSN) au căutat să-şi reducă această dependenţă prin expansiunea externă, dar s-au îndatorat.

PRSN este extrem de atractivă după PER (4), are aproape monopolul pe piaţa internă, dar aventurile africane ale patronului inspiră precauţie.

Dafora Mediaş (DAFR ar avea un PER de 15, dacă ar obţine profitul bugetat.

La fel şi constructorul de conducte şi echipamente pentru reţelele de gaze naturale Condmag Braşov (COMI, 15,3). Ar fi scumpe în raport cu incertitudinile legate de performanţele lor.

Rata preţ / profit PER

Am ataşat la articol cel mai recent raport al SSIF Broker Cluj Napoca care conţine şi indicaţii PER. Acolo PER-ul (Price Earnings Ratio, sau rata preţ / profit) este calculat la după trei metode:

a. Trailing (Capitalizarea / profitul companiilor din ultimele patru trimestre, respectiv perioada T4 2012 – T3 2013);
b. 3y average (media din ultimii 3 ani);
c. estimare PER 2013E (adica capitalizarea / profitul bugetat de companii pe
anul 2013).

 „PER-ul este, practic, unul dintre cei mai importanţi indicatori de evaluare a unei companii raportat la companii cu activităţi similare.

În mod normal, un PER mai mic decât media / mediana congenerelor exprimă potenţial de apreciere bursieră pentru o companie.

Un PER mai mare decât media/mediana congenerelor indică o supraevaluare a companiei raportat la societăţi cu activităţi similare”, explică Andrei Rădulescu.

Mediana este o medie a valorilor celor mai frecvente într-o serie.

Analistul ne aminteşte că PER-ul diferă de la un sector economic la altul, şi explică diferenţele între sectoare din punctul de vedere „al utilizării capitalului financiar, capitalului uman, dar şi a incidenţei factorului total de productivitate”.

Pentru o analiză comparativă mai relevantă trebuie comparat indicatorul PER cu al altor companii listate, dar şi cu media PER pe industrie / sector la nivel mondial.

„Totuşi, PER nu este singurul indicator considerat în evaluarea companiilor pe baza analizei comparative. Se mai utilizează şi P/BV (preţul pe valoarea contabilă), P/Sales (preţ / vânzări), PEG (Price earnings Growth), EV/EBITDA (capitaluri permanente / profit brut înainte de plata dobânzilor, etc). Altfel spus, ponderea PER în stabilirea preţului ţinta pentru o acţiune este redusă (sub 10%)”.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...