Cele mai mare zece pensii civile din România, cuprinse între 33.000 de lei şi 56.800 lei brut lunar

Cea mai mare pensie civilă din ţara noastră depăşeşte 56.800 de lei brut lunar şi este încasată de un magistrat pensionar, aşa cum Economica.net a arătat ieri. Următoarele poziţii în clasamentul celor mai mari zece pensii civile din România sunt ocupate de un pensionar din aviaţia civilă şi de opt pensionari din magistratură, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, comunicate în exclusivitate pentru Economica.net. 
Cristina Şomănescu - joi, 31 mai 2018, 20:54
Cele mai mare zece pensii civile din România, cuprinse între 33.000 de lei şi 56.800 lei brut lunar

Cea mai mare pensie încasată de un civil acum în România depăşeşte 56.800 de lei brut şi este plătită unui magistrat pensionar, potrivit datelor pe care Casa Naţională de Pensii Publice le-a comunicat pentru Economica.net şi pe care le-am publicat ieri. Detalii, în articolul pe care îl puteţi accesa la acest link.

A doua cea mai mare pensie civilă plătită acum în România e în valoare de 39.144 lei brut în luna aprilie şi este încasată de un profesionist pensionat din aviaţia civilă.

  • Acestuia i s-ar fi cuvenit o pensie brută de 6.053 de lei, doar în baza contribuţiei virate la pensii pe parcursul carierei sale. Aceasta este cota de pensie care îi este plătită pensionarului de la bugetul asigurărilor sociale de stat, ne-au spus oficialii Casei Naţionale de Pensii.
  • Într-o proporţie covîrşitoare, a doua cea mai mare pensie civilă din România este plătită de la bugetul de stat, adică suma de aproape 33.100 de lei în luna aprilie. Bugetul de stat este alimentat din banii plătiţi de toţi contribuabilii din România.

În topul celor mai mari pensii civile plătite în luna aprilie în ţara noastră urmează opt magistraţi, aşa cum puteţi vedea in extenso în tabelul de mai jos.

Cele mai mari zece pensii civile plătite în aprilie în România sunt pensii de serviciu.

Pentru şase dintre pensionarii cu cele mai mari zece pensii civile din România, pensiile s-au plătit în luna aprilie doar de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor.

Amintim că pensiile de serviciu ale civililor sunt plătite atît de la bugetul asigurărilor sociale de stat, cît şi de la bugetul de stat, astfel:

  • partea din pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă pensia care i se cuvine pensionarului, stabilită la fel ca pentru restul românilor, în funcţie de cît a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat, şi reprezintă pensia pentru limită de vîrstă. Se stabileşte pe baza punctajului mediu anual.
  • partea din pensie care depăşeşte nivelul pensiei calculate pe baza punctajului mediu anual (pensie pentru limită de vîrstă) se plăteşte din bugetul de stat. Această sumă de bani reprezintă diferenţa dintre cuantumul total al pensiei speciale (adică cel aflat în plată) şi cuantumul pensiei care i s-ar fi cuvenit pensionarului în baza contribuţiei sale la sistemul public de pensii.

Precizăm că pensionarii primesc o singură sumă (pensie), plătită de Casele Terioriale de Pensii, indiferent de modul de determinare a cuantumului său.

Pentru partea din pensie aferentă sistemului public de pensii şi calculată pe baza punctajului mediu anual, plata pensiei se face din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferenţa dintre pensia de serviciu şi pensia calculată pe baza punctajului mediu anual este plătită din bugetul de stat, au explicat oficialii Casei Naţionale de Pensii pentru Economica.net.

Cei şase pensionari cu cele mai mari pensii civile din România plătite doar de la bugetul de stat în luna aprilie sunt magistraţi pensionari şi au încasat:

  • 36.606 lei brut;
  • 36.151 lei brut;
  • 33.785 lei brut;
  • 33.336 lei brut;
  • 33.270 lei brut;
  • 33.038 lei brut.

Aceste informaţii au fost comunicate pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice.

Cine sunt românii pentru care pensiile de serviciu sunt plătite integral de la bugetul de stat?

Răspunsul scurt: cei care nu au împlinit încă vîrsta standard de pensionare. Concret, pensia de serviciu a românilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vîrstă se suportă doar din bugetul de stat până la împlinirea vîrstei standard de pensionare. Din acel moment, partea de pensie stabilită funcţie de cât a contribuit fiecare beneficiar e plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferenţa până la nivelul pensiei de serviciu, care a fost stabilită prin legi speciale, e plătită din bugetul de stat, aşa cum am explicat mai sus.

„În cazurile în care apare 0 lei la suma plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat pentru pensiile din aprilie ale beneficiarilor, nu există perioadă deşfăsurată în sistemul public de pensii, calculată pe baza punctajului mediu anual, iar plata se realizează doar de la bugetul de stat”, au spus pentru Economica.net reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii.

Citeşte şi Ce pensii ar fi meritat cei 9.000 de pensionari „speciali” civili, doar în baza contribuţiei lor: de patru ori mai mici decît au luat

De ce sunt considerate speciale pensiile de serviciu

O serie de legi, despre care Economica.net a scris pe larg aici, le oferă privilegii pe viaţă magistraţilor, parlamentarilor, personalului diplomatic şi consular, piloţilor, grefierilor, dar nu numai. Iată care sunt cele mai importante:

Pensiile pe care le primesc nu li se stabilesc în funcţie de contribuţia efectivă la pensii ca în cazul pensionarilor de rând. 

Pensiile de serviciu ale civililor nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice.

Durata stagiului de cotizare la pensie care-i califică pe beneficiari pentru a obţine pensie de serviciu, mai scurtă decât în cazul românilor obişnuiţi. 

De la minimum 14 ani pentru auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, la cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe pentru diplomaţi şi minimum 25 de ani pentru magistraţi.

Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei, mult mai avantajos decât pentru restul românilor.

Civilii care iau pensii de serviciu încasează lunar 80% din veniturile brute obţinute ori în ultimul an, ori în ultima lună anterioară datei pensionării.

Citeşte şi Românii au plătit pentru nici 149.000 de pensionari speciali aproape 7 miliarde de lei anul trecut, cu 28% mai mult decât în 2016

Cele mai mari zece pensii civile din România, plătite de Casa Naţională de Pensii în aprilie 2018

Valoarea brută a pensiei încasate în aprilie 2018, calculată ca sumă a datelor din următoarele două coloane

Defalcat, cît din pensia încasată în luna aprilie i s-a plătit pensionarului de la bugetul asigurărilor sociale, adică în funcţie de contribuţia sa la pensii

Defalcat, cît din pensia încasată în luna aprilie i s-a plătit pensionarului de la bugetul de stat

Magistrat pensionar

56.816 lei

3.609 lei

53.207 lei

Profesionist din aviaţia civilă

39.144 lei

6.053 lei

33.091 lei

Magistrat pensionar

36.606 lei

0 lei

36.606 lei

Magistrat pensionar

36.151 lei

0 lei

36.151 lei

Magistrat pensionar

35.147 lei

6.026 lei

29.121 lei

Magistrat pensionar

33.952 lei

4.294 lei

29.658 lei

Magistrat pensionar

33.785 lei

0 lei

33.785 lei

Magistrat pensionar

33.336 lei

0 lei

33.336 lei

Magistrat pensionar

33.270 lei

0 lei

33.270 lei

Magistrat pensionar

33.038 lei

0 lei

33.038 lei

Sursă informaţii tabel: Casa Naţională de Pensii exclusiv pentru Economica.net.

Vă amintim că pe 15 septembrie a intrat în vigoare în întregime Ordonanţa de Urgenţă nr. 59 din 2017, prin care Guvernul a făcut o serie de modificări nesubstanţiale la legile care reglementează acordarea pensiilor de serviciu:

– pensiile de serviciu nu mai cresc ori de câte ori se majorează salariile celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii acestora. Pensiile de serviciu sunt indexate doar cu rata medie a inflaţiei, indicator definitiv, stabilit la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Până la 15 septembrie, pensiile de serviciu au fost  indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

  • Concret, iată modificarea adusă prin OUG nr. 59 din 2017: pensiile de serviciu ale civililor, indemnizaţia pentru limită de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor, precum şi pensiile militare se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.

– valoarea netă a pensiei de serviciu nu mai depăşeşte media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

  • Iată modificarea adusă prin OUG nr. 59 din 2017: cuantumul net al pensiilor de serviciu nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul a pensiei de serviciu, respectiv a indemnizaţiei pentru limită de vârstă.

Schimbările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 59 din 2017, prezentate mai sus, nu vizează însă şi pensiile magistraţilor pentru că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României, prin urmare nu pot fi modificate, a explicat Guvernul decizia la anunţarea acestui act normativ. 

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...