Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei în statele dezvoltate a dus la creşterea economisirii pentru pensie, pe măsură ce guvernele au oferit stimulente pentru a-i încuraja pe cetăţeni să facă economii pentru a evita sărăcia la bătrâneţe, scrie Agerpres.
Studiul arată că, în ultimii cinci ani, America de Nord a avut cel mai mare ritm mediu de creştere a economisirii pentru pensie, aproximativ 8%, urmată de Europa, peste 7%, în timp ce în Asia Pacific creşterea a fost de aproximativ 4%. Studiul a fost realizat pe baza a diverse surse precum P&I 1000, o listă a celor mai mari 1.000 de fonduri de pensii din SUA, precum şi pe baza rapoartelor anuale, pagini de Internet şi comunicarea directă cu fondurile de pensii şi alte organizaţii.
‘Deşi au crescut şi pasivele, este vorba de o creştere semnificativă a economisirii pentru pensie’, a declarat directorul global de investiţii de la Towers Watson, Chris Ford.
Studiul mai arată şi un declin al aşa numitelor sisteme de pensii cu beneficii definite, ale căror fonduri reprezintă doar 67% din totalul activelor fondurilor de pensii, în scădere faţă de 75%, în urmă cu cinci ani. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în cazul sistemelor de pensii private cu contribuţii definite (de tip Pilon II) ale căror active au crescut cu aproape 5%.