La 31 martie 2014, expunerea JPMorgan la Rusia a scăzut cu 13%, la 4,7 miliarde de dolari, a Citigroup cu 9%, la 9,4 miliarde de dolari, iar în cazul Bank of America cu 22%.
Deşi tensiunile politice dintre Rusia şi Ucraina nu au afectat încă rezultatele financiare ale băncilor, ‘evoluţiile viitoare, inclusiv impunerea unor sancţiuni suplimentare entităţilor din Rusia, persoanelor fizice şi juridice, ar putea avea un impact negativ asupra afacerilor’, se arată într-un comunicat al Citigroup.
Cele trei bănci monitorizează cu atenţie situaţia din Rusia şi efectele asupra pieţelor financiare.
Într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, publicat luna trecută, se arată că băncile austriece sunt cele mai expuse la riscul rusesc prin intermediul subsidiarelor lor locale, iar la nivel regional băncile europene au o expunere directă mai mare pe Rusia decât băncile din SUA şi Asia.
Potrivit celor mai recente date publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut, expunerea băncilor internaţionale pe Rusia se ridica la 242 de miliarde de dolari, dintre care peste trei sferturi (184 miliarde de dolari) reprezintă expunerea băncilor europene. Băncile din America de Nord aveau o expunere de 16%, iar poziţiile băncilor din Asia-Pacific se ridicau la 7%.
În cazul Europei, Fitch estimează că aproximativ 60% din solicitările băncilor faţă de Rusia provin de la subsidiarele ruseşti ale băncilor europene şi doar aproape opt miliarde de dolari reprezintă finanţare transfrontalieră acordată de băncile mamă.
Băncile americane au o expunere de 37 de miliarde de dolari pe Rusia, un nivel foarte mic pentru sectorul bancar. Citigroup are o subsidiară rusească însă activele sale de 10 miliarde de dolari sunt relativ mici comparativ cu capitalizarea totală a grupului.