Agenţia apreciază că operaţiunile extinse ale Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public şi Cyprus Popular Bank în Grecia fac ca poziţia capitalului lor să fie vulnerabilă în eventualitatea în care Grecia părăseşte zona euro, scrie Agerpres.
Astfel, ratingurile pentru depozite şi datorii pe termen lung ale Bank of Cyprus (BoC) au fost revizuite în scădere, cu o treaptă, de la ‘B1’ la ‘B2’, iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare.
Moody’s a plasat ratingurile pentru depozite şi datorii pe termen lung ‘B3’ ale Cyprus Popular Bank (CPB) sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare. În cazul Hellenic Bank Ltd, ratingurile pentru depozite au fost retrogradate cu o treaptă, de la ‘Ba3’ la ‘B1’ iar ratingurile au fost plasate sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare.
Aceste acţiuni de rating asupra băncilor cipriote reflectă estimarea Moody’s privind riscul crescut al ieşirii Greciei din zona euro, mai ales în urma alegerilor de duminică din statul elen.
Cele trei bănci au operaţii extinse în Grecia. Expunerea Cyprus Popular Bank se ridică la 42% din împrumuturile nete iar expunerea Bank of Cyprus este de 34% din creditele brute. Decizia Moody’s indică riscul crescut ca executivul să furnizeze sprijin financiar băncilor din Cipru din cauza expunerii lor la Grecia şi a impactului acestor măsuri asupra solidităţii financiare a guvernului cipriot.
Băncile din Uniunea Europeană trebuie să-şi majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro până la sfârşitul lui iunie 2012, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anunţat Autoritatea Bancară Europeană. EBA nu a precizat care este suma de care are nevoie fiecare bancă în parte.
Conform autorităţilor de reglementare, băncile din Cipru trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012, având nevoie de capital suplimentar de 3,6 miliarde de euro. Cele trei bănci cipriote se confruntă cu presiuni pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012 şi presiunile asupra calităţii activelor din cauza mediului operaţional dificil din Cipru şi Grecia, principalele pieţe ale băncilor cipriote, ceea ce va duce la provizioane mai ridicate. De asemenea finanţarea mai redusă şi nivelul lichidităţilor, care este rezultat al scăderii depozitelor, a dus la o dependenţă mai accentuată de finanţarea băncii centrale, iar estimările privind declinul afacerilor vor afecta profitabilitatea băncilor.
Dificultăţile cu care se confruntă băncile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci şi de presiunile ridicate asupra calităţii activelor, din cauza deţinerilor de obligaţiuni suverane elene, şi de dificultăţile macroeconomice interne, susţine Moody’s.