Cele mai mari bănci grecești, prezente şi în România, în „incapacitate parțială de plată” – Fitch

Economica.net
30 06. 2015
card_atm_45678765456789876543_86517800

„Retrogradarea ratingului NBG (National Bank of Greece), Piraeus, Eurobank și Alpha Bank reflectă faptul că aceste bănci ar fi intrat în incapacitate de plată, dacă n-ar fi fost impus un control asupra capitalurilor, din cauza afluxului de retrageri ale depozitelor și decizia BCE din 28 iunie de a nu majora plafonul lichidităților de urgență”, se arată în comunicatul agenţiei Fitch.

Astfel, Fitch a revizuit în scădere calificativele pe termen lung şi scurt ale principalelor grupuri bancare elene, de la ‘CCC’ şi, respectiv, ‘C’, la ‘RD’ (restricted default – intrare restricţionată în incapacitate de plată) şi ratingurile de viabilitate de la ‘ccc’ la ‘f’, cu perspectivă stabilă

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

Retrogradarea băncilor elene reflectă opinia Fitch că acestea ar fi dat faliment şi ar fi intrat în incapacitate de plată dacă nu ar fi fost impuse restricţii asupra mişcărilor de capital, ţinând cont de retragerile masive din depozite şi de decizia BCE de a nu majora linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni.

Până când nu vor fi atenuate restricţiile asupra mişcărilor de capital, sunt puţine şanse ca Fitch să îmbunătăţească ratingurile băncilor elene.

Recent, agenţia avertiza că perioada prelungită de incertitudini afectează semnificativ economia Greciei, iar calitatea băncilor elene se va deteriora şi mai mult, din cauza retragerilor masive din depozite, se arată în analiza Fitch. Orice decizie a BCE de a limita sau anula ELA ar putea forţa băncile să limiteze retragerile din depozite, ceea ce va însemna, în opinia Fitch, o intrare în incapacitate de plată restricţionată a creditorilor eleni.

Băncile greceşti au o expunere totală de 15 miliarde de dolari pe România, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale la 31 decembrie 2014.

Bancpost (controlată de Eurobank Ergasias), Alpha Bank, Piraeus Bank şi Banca Românească (din grupul National Bank of Greece) au în România peste 7.100 de angajaţi şi 534 de sucursale, potrivit calculelor ECONOMICA.NET bazate pe cele mai recente raportări financiare ale celor patru grupuri bancare.

Băncile cu capital grecesc au o cotă de piaţă de 12%, în România – conform unui raport al BNR.