Cele mai mari bănci franceze reduc bonusurile

BNP Paribas şi Societe Generale, cele mai mari bănci din Franţa, au anunţat reducerea bonusurilor anuale pentru traderi şi bancherii de top, după ce sectorul bancar a fost afectat anul trecut de temerile privind capitalul şi finanţarea, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 06:44
Cele mai mari bănci franceze reduc bonusurile

BNP Paribas va reduce nivelul bonusurilor cu 52%, la 488,7 milioane de euro, iar Societe Generale, banca franceză cea mai lovită de temerile privind lichidităţile în 2011, va scădea nivelul bonusurilor cu 44%, la 410 milioane de euro.

Ambele bănci au majorat salariile de bază pentru 2011, cu 1,2% la BNP şi 4% la SocGen, pentru a-şi păstra angajaţii performanţi.

Luni, acţiunile băncilor franceze au scăzut puternic luni la bursa de la Paris, după ce victoria în alegeri a lui Francois Hollande a sporit temerile că instituţiile de creditare se vor confrunta cu taxe mai ridicate şi ar putea fi nevoite să dividă unele din operaţiunile lor mai riscante.

Acţiunile BNP Paribas înregistrau luni un declin de 4,1%, acţiunile Societe Generale au scăzut cu 4,5% iar acţiunile Credit Agricole cu 5,4%.

Hollande s-a angajat în campania electorală că va forţa băncile să separe activităţile de retail de cele de investiţii, considerate ‘speculative’, va impune o taxă pe toate tranzacţiile şi va majora taxa pe profiturile băncilor cu 15%.

Analiştii se aşteaptă ca bonusurile acordate de bănci să scadă cu aproape 40%, în urma declinului veniturilor ca urmare a crizei datoriilor din zona euro.

Şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ia în considerare reglementări legale obligatorii în cazul remuneraţiei bancherilor şi a bonusurilor, iar Uniunea Europeană a cerut EBA să analizeze, până în 2013, modul în care sunt plătiţi bancherii, ca parte a unui proiect legislativ vizând capitalul şi lichiditatea.

Anul trecut, EBA a anunţat că băncile vor trebui să publice numărul angajaţilor care câştigă mai mult de un milion de euro (1,43 milioane de dolari).

Autorităţile de reglementare din întreaga lume vor să ţină sub control remuneraţiile bancherilor, pentru a preveni repetarea riscurilor excesive asumate pentru a obţine profituri pe termen scurt, care au contribuit la propagarea crizei financiare mondiale.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...