Cele mai mari daune pentru locuințe s-au plătit anul acesta în Oltenia. La 6 luni, polițele PAD au crescut de 8,5%

În primul semestru din 2016, numărul polițelor de asigurare obligatorie a locuinței a crescut, dar județele care au încasat cele mai multe daune în urma inundațiilor și alunecărilor de teren cauzate de acestea în acest an au fost cele din Oltenia. Anul acesta și Clujul a fost un județ puternic lovit de viitură, ocupând locul doi în topul daunelor.  
Gabriela Ţinteanu - sâm, 23 iul. 2016, 20:53
Cele mai mari daune pentru locuințe s-au plătit anul acesta în Oltenia. La 6 luni, polițele PAD au crescut de 8,5%

Asigurările obligatorii de locuințe au crescut cu 13% în primul semestru din 2016 comparativ cu aceeași perioadă din 2015. Numai în primele 6 luni din anul în curs, numărul polițelor obligatorii pentru locuințe (PAD) au crescut cu 8,5%. Cu toate acestea, gradul de cuprindere al acestei asigurări se situează la sub 20% din potențial.

Potrivit statisticilor furnizate de PAID, numărul polițelor PAD active la finele lunii iunie au fost de 1.733.327, în condițiile în care la 1 ianuarie, numărul acestora era de 1.584.263.

Cele mai mari pagube le produc  alunecările de teren care au cumulat 521.570 de lei pentru numai 37 de gospodării afectate în acest prim semestru din 2016. Calamitatea naturală care a afectat cele mai multe gospodării și în acest an este tot inundația. Astfel, 63 de locuințe au apelat la polița PAD și au primit 184.481 de lei daune plătite de Poolul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID).  În 2016, cutremurele au provocat pagube pentru 23 de gospodării care au primit daune de 46.029 lei.

După cum arată harta daunelor plătite de asigurători, cele mai mari daune au fost achitate în județul Olt, de 127.682 lei în primele șase luni din 2016. Al doilea clasat în topul daunelor încasate a fost Clujul cu 77.550 de lei, urmat de Prahova (județ abonat anual la despăgubiri din cauza accidentelor provocate de inundații și alunecări de teren), cu peste 72.000 de lei, Vrancea cu 70.237 lei. Pe locul cinci în topul despăgubirilor se situează județul Gorj cu daune primite de 59.870 de lei.

La sfârșitul lunii martie au început negocierile pentru modificarea legii asigurărilor obligatorii a locuințelor. După ce au fost propuse toate cele trei tipuri de franșize existente, părțile implicate au decis introducerea franșizei temporale de 5 zile pentru acoperirea riscurilor de inundații și alunecări de teren. Efectul direct va fi de consolidare a fenomenului de reînnoire a polițelor PAD și eliminarea încheierii asigurărilor pentru risc cert.

Polița PAD  este aferentă unei asigurări obligatorii a locuinței contra catastrofelor naturale și are o valoare asigurată între 10.000 și 20.000 de euro în funcție de regiunea geografică și materialul de construcție al locuinței. Asigurarea obligatorie poate fi însoțită de asigurarea facultativă care până la concurența unei prime de circa 100 de euro anual adduce valoarea asigurată la prețul de piață al locuinței.  

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă relevantă pentru această funcţie....
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...