Cele mai mari pensii stabilite doar în funcţie de contributivitate: opt români iau peste 25.500 de lei brut lunar
Economica.net a obţinut de la Casa Naţională de Pensii Publice lista celor mai mari 20 de pensii civile, stabilite doar în funcţie de principiul contributivităţii la Bugetul Asigurărilor Sociale (BAS), adică în funcţie de contribuţia de asigurări sociale virată la BAS pe parcursul vieţii profesionale a beneficiarilor.
Aceste pensii sunt stabilite doar pe baza punctajului mediu anual, la fel ca pentru cei mai mulţi români. Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) nu ne-a oferit informaţii suplimentare despre profesiile din care s-au pensionat beneficiarii, despre oraşele în care locuiesc şi nici despre anii pensionării acestora, invocând Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR).
Lista celor mai mari 20 de pensii plătite doar în funcţie de principiul contributivităţii în luna iulie (cuantum brut):
Sursă: date obţinute de Economica.net de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Cum se stabileşte cuantumul net al pensiei din pensia brută
Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.
Meritocraţia, „îngenuncheată” de privilegiile legilor speciale
Cea mai mare pensie plătită doar în funcţie de principiul contributivităţii se ridică la 33.235 de lei brut în iulie, potrivit datelor obţinute de Economica.net de la CNPP.
Spre comparaţie, cea mai mare pensie de serviciu civilă din România e încasată de un magistrat care a primit, în iulie, peste 78.600 de lei brut la pensie. Acestuia i s-ar fi cuvenit peste 4.500 de lei brut la pensie strict în baza contribuţiei de asigurări sociale virate la sistemul public de pensii; diferenţa dintre cât a încasat şi cât ar fi meritat, de peste 74.000 de lei brut, am virat-o de la Bugetul de Stat, adică din banii tuturor contribuabililor din ţara noastră, reiese dintr-o statistică făcută de Economica.net pe baza datelor primite de la CNPP, publicată la acest link.
A doua cea mai mare pensie stabilită doar în funcţie de principiul contributivităţii în iulie depăşeşte 28.500 de lei brut, arată datele primite de Economica.net de la CNPP.
Spre comparaţie, a doua cea mai mare pensie de serviciu civilă din luna iulie se ridică la 50.359 de lei brut şi a fost încasată de un magistrat, arată datele obţinute de Economica.net de la CNPP, publicate aici. Pensia acestui magistrat a fost plătită, în iulie, doar din Bugetul de Stat. Economica.net vă aminteşte că pensia de serviciu a românilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă se suportă doar din Bugetul de Stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Din acel moment, cota de pensie stabilită în funcţie de contribuţia virată la pensii pe parcursul vieţii active e plătită din Bugetul Asigurărilor Sociale, iar diferenţa până la nivelul pensiei de serviciu, care a fost stabilită prin legi speciale, e plătită din Bugetul de Stat.
A treia cea mai mare pensie determinată strict în baza principiului contributivităţii depăşeşte 28.400 de lei brut în luna iulie, arată statistica făcută de Economica.net.
Spre comparaţie, a treia cea mai mare pensie de serviciu civilă din luna iulie e de 45.610 de lei brut şi a fost încasată tot de un magistrat. Acesta ar fi meritat în iulie, strict în funcţie de principiul contributivităţii, o pensie de 7.622 de lei brut. Diferenţa dintre cât a primit şi cât ar fi meritat, de peste 37.000 de lei brut, i-a fost plătită de la Bugetul de Stat, arată datele primite de Economica.net de la CNPP.
Peste 4,93 de milioane de români au încasat, în iulie, pensie în sistemul public de pensii, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice. Dintre aceştia, doar 27.122 de oameni au avut pensii de peste 5.000 de lei brut în iulie, potrivit datelor obţinute de Economica.net de la CNPP.
Economica.net nu face judecăţi de valoare despre moralitatea acordării pensiilor de serviciu.