Un magistrat pensionat a avut în luna iunie cea mai mare pensie de serviciu plătită de Casa Naţională de Pensii Publice. Acesta a încasat în iunie aproape 41.000 de lei brut lunar, adică peste 32.700 lei lei „în mînă”, potrivit informaţiilor pe care instituţia le-a comunicat la solicitarea ECONOMICA.NET.
Peste 37.650 de lei din valoarea brută a pensiei încasate de magistratul pensionat este suportată însă de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din această ţară. De fapt, pensionarului i se cuvine o pensie de circa 3.300 lei brut pe lună doar în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale, potrivit informaţiilor pe care ni le-a comunicat CNPP.
Cea mai mare pensie de serviciu încasată în luna iunie de un profesionist din aviaţia civilă, beneficiar al Legii nr. 83 din 2015, ajunge la aproape 39.200 de lei brut lunar, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), obţinute de Economica.net.
Iată lista completă a celor mai mari pensii de serviciu plătite în iunie 2017 de Casa de Pensii Publice, potrivit datelor CNPP, obţinute de Economica:
Categorie de beneficiari plătiţi de Casa Naţională de Pensii Publice | Cea mai mare pensie de serviciu plătită în luna iunie 2017 – cuantum brut |
Magistraţi | Aproape 41.000 de lei |
Personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie | 39.200 de lei |
Auditori externi ai Curţii de Conturi | 15.200 lei |
Funcţionari publici arlamentari | 14.400 lei |
Diplomaţi şi consuli | 12.700 lei |
Personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor | 12.100 lei |
Sursă informaţii: CNPP pentru Economica.net.
În primul semestru al acestui an, contribuabililii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile de serviciu ale civililor decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc acestor pensionari cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de contributivitate, arată o analiză Economica.net.
În primele şase luni din 2017 am plătit peste 70,16 milioane de euro de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale procurorilor, judecătorilor, grefierilor, personalului civil navigant din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, personalului diplomatic şi consular, parlamentarilor care s-au pensionat, potrivit datelor CNPP comunicate la solicitarea ECONOMICA.NET.
Spre comparaţie, de la bugetul asigurărilor sociale de stat s-au plătit 19,02 milioane de euro în primul semestru al acestui an pentru pensiile de serviciu din evidenţa Casei Naţionale de Pensii, potrivit informaţiilor comunicate de CNPP pentru Economica.net. Aceştia sunt de fapt banii cuveniţi beneficiarilor de pensii de serviciu, în funcţie de contributivitate.
De ce cotizăm obligatoriu la pensiile de serviciu plătite de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP)?
O serie de legi, despre care Economica.net a scris pe larg aici, le oferă privilegii pe viaţă magistraţilor, parlamentarilor, personalului diplomatic şi consular, personalului civil navigant din aviaţia civilă, grefierilor, auditori publici externi ai Curţii de Conturi.
De exemplu, pensiile de serviciu plătite de CNPP nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice. Acesta este doar unul dintre privilegiile legiferate pentru beneficiarii de pensii de serviciu, în comparaţie cu restul românilor.
În luna iunie, peste 8.600 de persoane aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii (CNPP) au încasat pensie de serviciu, conform informaţiilor transmise de instituţie.