Cele mai mari profituri ale companiilor de la bursă pe primele 9 luni. Performanţe mai slabe, în general

Şase companii au raportat profituri mai mult decât duble, pe primele nouă luni ale acestui an. Doar o treime din cele mai importante 65 de companii listate la Bursa din Bucureşti au înregistrat profit, potrivit datelor culese de SSIF Broker Cluj Napoca. OMV Petrom a câştigat 62% din profitul total, de 5,89 miliarde de lei, al companiilor selectate. Performanţele sunt mai slabe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, constată analiştii Intercapital Invest, în ciuda creşterii întregii economii.
Adrian N. Ionescu - Dum, 24 nov. 2013, 22:02
Cele mai mari profituri ale companiilor de la bursă pe primele 9 luni. Performanţe mai slabe, în general

Cele mai importante 65 de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), mai puţin abia listatele Romgaz şi Nuclearelectrica, au făcut afaceri de peste 10 miliarde de lei, dar au rămas cu un profit net de doar 5,6 % din acestea, potrivit datelor pe primele nouă luni ale anului, selectate de SSIF Broker Cluj Napoca (BRK).

Creşterea economică din acest an nu se simte şi în rezultatele companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Performanţele companiilor listate pe piaţa reglementată a Bursei se menţin slabe faţă de perioada similară a anului trecut, în ciuda faptului că evoluţia PIB (produsul intern brut) a fost pozitivă”, scrie Daniela Ropotă, analist la casa de brokeraj Intercapital Invest, în raportul Puls Capital.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute de companiile farmaceutice şi, desigur, OMV Petrom. Raportul Puls Capital a analizat 48 de companii numai de pe piaţa principală a BVB.

Profitul OMV Petrom (SNP) a crescut cu peste 26%, până la 3,66 miliarde de lei. Profitul suplimentar nu a fost însă obţinut din afaceri mai mari. Dimpotrivă, cifra de afaceri a SNP a scăzut cu 5,4%.

Petrom a câştigat 62% din profitul total de 5,89 miliarde de lei, ceea ce exprimă portofoliul de companii cu care se putea lăuda BVB, la 30 septembrie.

Nu au fost incluse rezultatele Romgaz şi Nuclearelectrica, listate în octombrie şi Noiembrie

Cele mai mari creşteri de profit

Şase companii au înregistrat profituri cel puţin duble faţă de primele nouă luni ale anului trecut, dar patru dintre ele au profituri mici, proporţionale cu dimensiunea afacerilor lor.

BRD şi producătorul de piese auto UAMT Oradea au înregistrat profituri cu 386% respectiv 311% mai mari în primele nouă luni ale anului 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ambele companii au avut profituri foarte mici anul trecut. BRD abia se menţinea pe profitabilitate.

Alte patru companii au avut creşteri de profit de peste 100%: Transelectrica (TEL, cu 100%, până la 132 mil. lei), SIF Oltenia (SIF5, +121%, 118 mil. lei), producătoarea de cabluri electrice Iproeb Bistriţa (IPRU, +126%) şi Producătoarea de lactate Albalact (ALBZ, +100%).

Albalact  a reuşit un profit de doar 5,4 milioane de lei puţin, chiar dacă şi-a sporit cifra de afaceri cu 25% până la 308 milioane de lei.

Alte 11 companii au avut creşteri de profit de peste 10%, începând cu Baca Comercială Carpatica (BCC, +58%) şi sfârşind cu producătoarea de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD, +14).

Companiile din sectorul farmaceutic şi cel energetic listate la bursă s-au evidenţiat în primele nouă luni prin profiturile în creştere pe care le-au raportat în această perioadă, arată analiza Intercapital Invest.

Întretimp, s-au mai  listat companii foarte mari ca Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN), ale căror performanţe se apropie de cele ale Petrom, măcar în cazul Romgaz.

Romgaz a avut o cifră de afaceri netă de 2,58 de miliarde de lei, cu 9,95% mai mică decât cea din primele 9 luni ale anului trecut, iar profitul a fost de 797 milioane de lei, în scădere cu peste 18%, spun  calculele conform IFR.

Cifra de afaceri a Nuclearelectrica a crescut cu 19,21% în primele nouă luni, până la 1,4 miliarde lei.

Mai multe date despre rezultatele companiilor de la Bursă în rapoartele ataşate.

Te-ar mai putea interesa și
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, contribuţia la Pilonul 2 de pensii va creşte la 6%, iar în 2025 veniturile......
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare și infrastructurilor de servicii”
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare ...
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), instituție din cadrul Consiliului Concurenței, anunță ...
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Groenlanda nu este de vânzare, a declarat luni liderul acestei mari insule arctice, răspunzând comentariilor făcute de ...