Cele mai mari riscuri pentru România, expuse de bănci. Legile instabile, deficitele și riscul de neplată a creditelor, în top

Deficitele gemene, cadrul legislativ incert, siguranța cibernetică și riscul de nerambursare a creditelor din cauza dobânzilor și a eventualității deprecierii cursului de schimb sunt primele riscuri sistemice identificate de băncile comerciale în urma unui sondaj BNR. Cu toate acestea, băncile comerciale se așteaptă la reducerea dobânzilor din 2025.
Gabriela Ţinteanu - mie, 04 dec. 2024, 17:28
Cele mai mari riscuri pentru România, expuse de bănci. Legile instabile, deficitele și riscul de neplată a creditelor, în top

Primele trei riscuri, evaluate drept ridicate sunt deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar, cu implicații asupra solvabilității sectorului bancar și, respectiv, riscul asociat provocărilor la adresa securității cibernetice și inovației financiare.

În ceea ce privește primul risc menționat, deficitele gemene, respectiv cel bugetar și cel de cont curent, rămân principala vulnerabilitate pentru economia României.

Următorul risc sistemic ridicat se referă la cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar, cu implicații asupra solvabilității sectorului bancar. Totuși, incertitudinea cadrului legislativ este considerată a fi mai redusă față de anii anteriori, luând în calcul capacitatea băncilor de a se adapta la legile introduse în anii precedenți (spre exemplu, legea privind darea în plată, introducerea IRCC, moratoriul de amânare a ratelor debitorilor ca urmare a pandemiei).

În continuarea hărții riscurilor identificate de instituțiile de credit se află riscul asociat provocărilor la adresa securității cibernetice și inovației financiare. În contextul digitalizării serviciilor financiare și a apariției în ultimii ani a tot mai multor inovații financiare, riscul cibernetic a devenit din ce în ce mai important. Este necesară corelarea inovației financiare cu un nivel ridicat al implementării controalelor de securitate.

Riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental a coborât o poziție în clasament, devenind cel de-al patrulea risc sistemic ridicat. Acesta are o probabilitate de apariție peste medie, un impact potențial asupra sistemului financiar peste medie, dar o capacitate de gestionare relativ ușoară. Riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul privat este ușor mai ridicat comparativ cu perioada anterioară, în special pe fondul creșterii serviciului datoriei.

De asemenea, seceta și concurența producătorilor agricoli din Ucraina care afectează companiile locale din sectorul agricol rămân o sursă de incertitudine asupra bonității financiare a acestor companii.

Următorul risc evaluat la nivel ridicat este riscul de creștere a costului de finanțare, care a devenit ultimul risc ridicat după ce a urcat o poziție în clasament, ca urmare a majorării ratei dobânzii și/sau a deprecierii cursului de schimb cu efecte negative asupra capacității de plată a debitorilor, în special a populației și IMM.

Cu toate acestea, dobânzile sunt estimate a fi atins deja maximul în acest ciclu, instituțiile de credit estimând dobânzi mai mici în următoarele 12 luni. Astfel, printre factorii de atenuare a acestui risc se numără: așteptările privind continuarea reducerii ratelor de dobândă și creșterile la nivelul salariului nominal de anul acesta și anul viitor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Vaticanul a prezentat noul papamobil. Mașina este un Mercedes G-Class complet electric (Video)
Vaticanul a prezentat noul papamobil. Mașina este un Mercedes G-Class complet electric (Video)
Vaticanul a prezentat miercuri un nou papamobil decapotabil, un automobil marca Mercedes-Benz complet electric pe care Papa Francisc îl va utiliza atunci când îi va saluta pe credincioşi în......
Autostrada Bucureștiului A0: Mâine va fi dat în trafic primul tronson din lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Mâine va fi dat în trafic primul tronson din lotul 3 Nord, al chinezilor
Joi va fi dat în trafic primul tronson din lotul 3 al A0 Nord, construit de compania chineză CCECC, au confirmat reprezentanții ...
Grupul EDGNEX Data Centers by DAMAC din EAU și PPC Group  vor construi un centru nou de date în Attica, Grecia
Grupul EDGNEX Data Centers by DAMAC din EAU și PPC Group vor construi un centru nou de date în Attica, Grecia
EDGNEX Data Centers by DAMAC și PPC Group au anunțat lansarea Data In Scale (DIS), un joint venture (DAMAC 55% - PPC 45%) ...
PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale au convenit constituirea unei foaliții de guvernare
PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale au convenit constituirea unei foaliții de guvernare
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, miercuri, că PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale, ...