Cele mai mari schimbări RCA, cu efect pentru toți șoferii. CEO Allianz Țiriac: Ar fi exagerat ca păgubitul să fie limitat la o listă de service-uri, dar e normal ca prețul reparației să fie avizat de firma de asigurare
” Cred că modificările legii RCA despre care se vorbește în ultima perioadă sunt necesare și utile. În opinia mea ar fi exagerat ca păgubitul să fie limitat la a alege din lista de service-uri agreate de asigurătorul RCA al șoferului păgubit, dar este normal ca devizul de reparație să fie avizat de către firma de asigurare care plătește dauna.”, a declarat, într-un interviu pentru Economica, Virgil Șoncutean, CEO al Allianz Țiriac, al doilea mare jucător din piața asigurărilor.
Liderul AZT se referă la mai multe amendamente aduse legii 132/2017, a RCA, de către grupului parlamentar PSD. Despre aceste amendamente, Economica a scris în exclusivitate.
Cea mai importantă schimbare propusă de deputații PSD vizează modificarea procesului decizional în cazul apariției daunei. Concret, amedamentele propun ca șoferul păgubit să își repare mașina la un service care are contract cu asigurătorul șoferului vinovat sau, în cazul în care alege alt service, să ceară asigurătorului să avizeze devizul de reparație. A circulat o variantă chiar mai radicală, conform căreia reparația se putea face doar la un service agreat de asigurător, pe modelul de funcționare al poliței CASCO.
Iată ce spune CEO-ul Allianz Țiriac, al doilea cel mai mare jucător din domeniu, despre aceste modificări:
– Așa se întâmplă peste tot în Europa, de aceea există specialiști în daune avizați de ASF. Actuala formă a legii, care dă libertate totală unităților reparatoare, lasă mult loc pentru abuzuri. Am arătat și la ASF situații multiple în care chiria mașinii la schimb a fost mai mult decât reparația.
– Avem situații în care chiria stabilită a fost de 500 de euro pe zi. Am căutat din curiozitate cât costă închirierea unui Ferrari în Monte Carlo. Este mai puțin de 500 de euro. Sunt cazuri în care, pentru o oglindă, țin mașina în service zile întregi, perioadă în care este taxată și ora de manoperă și chiria mașinii la schimb. Este relavant că, în portofoliul nostru, doar 4% dintre service-urile cu care lucrăm (acelea care obișnuiesc să aibă un comportament abuziv) generează 20% din daunele plătite. Sigur, ne judecăm în destule astfel de situații, prferăm să plătim principalul și apoi să ne judecăm pentru acea penalizare uriașă, de 72% pe an.
– Și în această privință, propunerile discutate sunt de bun simț, fiind o penalizare mult prea mare. Modificarea legii este drumul spre normalitate, mai ales că nu trebuie să uităm că propunerile despre care vorbim aduc și amenzi mai multe și mai mari pentru asigurătorii care nu respectă legea și este firesc să fie așa. Dacă se va decide ca SAL-Fin să fie mai implicat în proceduri nu cred că ar fi un lucru rău. Sigur că pot exista erori din ambele părți, iar Sal-Fin are autoritatea să impună o soluție.
– Nu are în acest moment structura tehnică potrivită, dar aceste lucruri se pot rezolva. Există specialiști în piață. Este bine să avem sisteme alternative de rezolvare a litigiilor, așa cum există în toată Europa. Sper ca și ASF să fie foarte atent la comportamentul asigurătorilor și să sancționeze abaterile imediat ce le observă. Când un asigurător vinde la prețuri care nu pot susține plata daunelor se vede imediat în rezerve. Sper să nu mai apară situații în care firme de asigurare să acopere rezervele cu capital de ordinul 3-4, cu active prea puțin lichide.