Cele mai mari startup-uri din lume: Topul Unicornilor din 2021. Împreună au o evaluare de peste 3.000 miliarde dolari

26 12. 2021
unicorn

Unii unicorni sunt puțin cunoscuţi, însă fac progrese discrete, dar cu impact în domeniul software, al sănătății, al automobilelor și în alte domenii. Altele au devenit deja lideri bine cunoscuți în industrie, cum ar fi producătorul aerospațial SpaceX și dezvoltatorul și editorul de jocuri Epic Games.

Dintre cele 943 de startup-uri unicorn, 35 sunt decacorni (unicorni cu evaluări de peste 10 miliarde de dolari). Lista completă o poţi citit aici.

Startup-uri private evaluate la peste 10 miliarde de dolari

Cei mai importanți unicorni din lume își văd în mod constant evaluările schimbându-se pe măsură ce intră în diferite runde de finanțare sau de maturitate.

În decembrie 2021, existau 35 de startup-uri cu o evaluare de peste 10 miliarde de dolari, repartizate în diferite țări și industrii.

Multe dintre cele mai valoroase startup-uri sunt deja giganți în domeniile lor. De exemplu, compania chineză de social media Bytedance este dezvoltatorul din spatele platformei de rețele video Douyin și al versiunii sale internaționale, TikTok, și a acumulat o evaluare de 140 de miliarde de dolari, peste cea a companiei SpaceX deţinută de Elon Musk, evaluată în 2021 la 100 miliarde, după ce în vara anului trecut evaluarea se situa la „doar” 36 de miliarde de dolari.

Compania de servicii financiare și software de plăți Stripe a sărit de la o evaluare de 36 de miliarde de dolari la 95 de miliarde de dolari pe parcursul pandemiei COVID-19.

Chiar și nume mai puțin vizibile la nivel global, cum ar fi fintech-ul suedez Klarna (45,6 miliarde de dolari) și platforma australiană de design grafic Canva (40 miliarde de dolari), sunt bine cunoscute în domeniile lor respective.

Urmează în top două companii din SUA pe locurile 6 şi 7 (Instacart şi Databricks), apoi fintech-ul Revolut, cu operaţiuni şi în România (evaluat la 33 miliarde de dolari). Pe poziţiile 9 şi 10 se află alte companii din SUA – Epic Games şi Chimie.

Dar evaluările private nu durează la nesfârșit. Multe dintre ele ajung în cele din urmă să devină publice, cum ar fi producătorul de vehicule electrice și concurentul Tesla, Rivian, care a avut o evaluare de 27,6 miliarde de dolari înainte de a se lista pe NASDAQ.

Cele mai mari startup-uri în funcție de industrii și țări

Defalcarea celor mai mari startup-uri din lume în funcție de industrie evidențiază faptul că tehnologia este încă rege în majoritatea cercurilor de investitori.

Mai mult de 77% dintre unicornii cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari sunt categorisiți direct în domenii legate de tehnologie, în principal în domeniul financiar și al software-ului comercial.

Și mulţi dintre unicornii clasificați în domenii non-tehnologice sunt încă companii tehnologice în esența lor. De fapt, compania indoneziană de logistică și livrare de colete J&T Express este unul dintre puținii unicorni care nu se ocupă direct de tehnologie, deși folosește sortarea automată în depozitele sale.

A fost unul dintre puținele startup-uri care au provenit din altă parte decât din SUA sau China, care împreună au reprezentat peste 70% din cele mai mari 35 de startup-uri. Marea Britanie (3) a fost următoarea ţară cel mai des listată, în timp ce Australia, Brazilia, Germania, India și Suedia au avut fiecare câte unul dintre acești unicorni pe listă.

Cu evaluări care fluctuează în mod constant și cu descoperiri tehnologice mereu la tot pasul, următorul unicorn de 10 miliarde de dolari ar putea veni de aproape oriunde.