Cele mai mari surprize economice care pot veni în 2013
Putin reînvie URSS
Ajutat de Ucraina, devenită aliat de nădejde, Putin reuşeşte să reintegreze în Rusia statele ex-sovietice, ceea ce „duce la rate mai mari de creştere economică în întreaga Eurasia“, consemnează Business Insider, citând raportul Morgan Stanley.
Grexit – ba, Britxit – da
Grecia rămâne în Uniunea Europeană, dar sondajele arată că Marea Britanie nu va rămâne.
Japonia, creditorul de ultimă instanţă al Europei
Banca Japoniei va cumpăra obligaţiuni în euro în încercarea de a devaloriza yenul față de euro, aşa încât „devine un creditor de ultimă instanță pentru zona euro“.
Italia în derivă
În Italia, proiectele anti-austeritate din campania electorală trimit cu gândul la o eventuală renunţare la euro. Situaţia finanţelor ţării se înrăutăţesc iar. Banca Centrală Europeană cumpără obligaţiuni italiene.
China opreşte creşterea economică a lumii
Noua conducere chineză şochează şi impune condiţii monetare atât de stricte încât sufocă piaţa creditelor, provoacă o „criză de lichidităţi şi o serie de falimente care schilodesc China, respectiv relansarea economică a lumii“, rezumă Business Insider argumentele Morgan Stanley.
SUA, Japonia şi Marea Britanie îşi anulează datoriile
Cele trei ţări anunță că anulează toate datoriile care au rezultat din măsurile lor de stimulare a economiei prin infuzie de lichidităţi (quantitative easing). Agenţiile de rating se liniştesc, dar asta nu potoleşte furia deţinătorilor de obligaţiuni guvernamentale ale lumii.
Turcia devine ortodoxă în politica monetară
Banca centrală a Turciei „elimină instrumentele neconvenţionale din gama sa de opțiuni de politică monetară“. Ceea ce nu îmbunătăţeşte perspectivele economice a ţării.
Morgan Stanley mai include printre evenimentele care ar surprinde lumea economiştilor şi unele care par să aibă valoare umoristică locală, dar care sunt de fapt expresia unor îngrijorări reale: revenirea recesiunii în Australia şi pierderea luptei cu inflaţia în SUA şi Marea Britanie.