„Prima întrebare este dacă vă aşteptaţi ca firma dumneavoastră să plătească în 2024 mai multe taxe şi impozite. Pare, desigur, o întrebare la care toată lumea să răspundă ‘Da’. Cam toată lumea a răspuns, adică în proporţie de 94%. Însă, partea interesantă este următoarea întrebare, şi anume căror motive se datorează aceste creşteri de taxe. Şi răspunsurile sunt foarte interesante. 68% dau vina pe legislaţie. E şi corect pentru că aşa a şi fost gândită această legislaţie, ca noi toţi într-o măsură mai mare sau mai mică să plătim mai mult la bugetul de stat. Însă, următorul clasat, cu 36%, este criteriul ‘creşterea afacerii’. Adică, creşterea taxelor se datorează faptului că afacerea merge bine”, a spus Alex Milcev, la Conferinţa Anuală de Fiscalitate 2024 organizată de EY, scrie Agerpres.
Ca motiv pentru creşterea taxelor şi impozitelor 32% dintre participanţi menţionează contextul politic şi perioada preelectorală, 32% inflaţia, care determină creşterea nominală a veniturilor, 18% nevoia de aliniere cu cerinţele internaţionale nou introduse, iar 32% toate motivele enumerate anterior.
La întrebarea „Cum apreciaţi măsurile Guvernului de a creşte taxele şi impozitele în 2023 şi în 2024?”, 37% dintre participanţi au răspuns că acestea erau inevitabile, iar 30% evitabile.
Întrebaţi „Ce alternative consideraţi că ar exista pentru a evita creşterea de taxe şi impozite?”, cei mai mulţi, 70% dintre respondenţi, au menţionat combaterea evaziunii fiscale.
De asemenea, participanţii au fost întrebaţi despre creşterea eficienţei sistemului fiscal din România. Cei mai mulţi, respectiv 76%, au indicat digitalizarea ANAF şi îmbunătăţirea nivelului de pregătire a inspectorilor fiscali.
Participanţii au fost întrebaţi şi despre impactul noului impozit minim pe cifra de afaceri (0,5%/1%/2%) asupra afacerii lor în anul 2024. 48% au afirmat că acesta nu va avea niciun impact, 31% un impact semnificativ, 14% un impact foarte semnificativ, iar 7% unul nesemnificativ.