Cele mai multe firme vor menţine numărul angajaţilor în trimestru patru. Doar 12% vor face angajări

Piaţa forţei de muncă din România va fi liniştită până la finalul anului, 75% dintre companii susţinând că vor menţine numărul de angajaţi în ultimele trei luni, iar 12% intenţionează să facă noi angajări, procent similar cu cei care prevăd reduceri de personal, potrivit unui studiu Manpower.
Economica.net - mar, 10 sept. 2013, 06:33
Cele mai multe firme vor menţine numărul angajaţilor în trimestru patru. Doar 12% vor face angajări

Cel mai recent studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă arată că previziunea netă de angajare este staţionară, de 0%, după eliminarea variaţiilor sezoniere. Autorii analizei spun că aceasta este cea mai mică valoare a previziunii înregistrată din trimestrul patru al anului 2010, reprezentând o scădere de 10 puncte procentuale faţă de trimestrul trei 2013 şi de 12 puncte procentuale comparativ cu al patrulea trimestru al anului anterior.

Previziunea netă de angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere.

Studiul pentru România a fost realizat în perioada 18-31 iulie pe un eşantion de 625 de angajatori.

„Constatăm o abordare prudentă a activităţilor de angajare, specifică unei nesiguranţe a angajatorilor în legătură cu climatul economic. Pe de-o parte, cifrele sugerează că în trimestrul IV cei care-şi vor căuta un loc de muncă în unele regiuni ale ţării sau în anumite sectoare de activitate se vor confrunta cu dificultăţi. Pe de altă parte, chiar dacă intenţiile de angajare din trimestrul viitor sunt mai degrabă slabe, faptul că aproape trei sferturi dintre angajatori intenţionează să păstreze neschimbat numărul de angajaţi pe care îl au în prezent poate semnala că piaţa muncii a ajuns într-un punct de echilibru”, a declarat, într-un comunicat, Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Procentul de angajatori care nu se aşteaptă la nicio schimbare a dimensiunii forţei de muncă proprii este, de altfel, cel mai mare din istoria studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă în România.

Cu toate că nivelul previziunii nete de angajare la nivel naţional este staţionar, în şase din cele zece sectoare de activitate analizate şi în cinci din cele opt regiuni angajatorii se aşteaptă la creşteri ale volumului total de angajări.

Intenţiile de angajare cele mai ferme se raportează în industria prelucrătoare, a cărei previziune netă de angajare este de +12%. La polul opus se situează sectorul de construcţii, unde previziunea netă de angajare este de -15%.

Planurile de angajare sunt în scădere faţă de trimestrul trecut în opt sectoare de activitate şi toate cele zece sectoare raportează planuri de angajare mai reduse decât în trimestrul patru din 2012.

Scăderea cea mai abruptă faţă de ultimul trimestru al anului trecut se înregistrează în sectoarele de construcţii şi comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde valoarea previziunii a scăzut cu 27, respectiv 19 puncte procentuale.

Din punct de vedere regional, cei mai optimişti sunt angajatorii din vestul ţării, care raportează o previziune netă de angajare de +8%, iar cei mai pesimişti angajatori sunt în sud, unde previziunea netă de angajare este -7%. Aceasta este de altfel regiunea unde se înregistrează cea mai dramatică scădere a previziunii atât faţă de trimestrul, cât şi faţă de anul anterior.

Planurile de angajare se restrâng faţă de trimestrul trecut în şase din cele opt regiuni cuprinse în studiu şi scad faţă de trimestrul patru al anului trecut în şapte din cele opt regiuni.

„Aceste valori ale previziunii nete de angajare conturează imaginea unei pieţe de muncă încetinite, unde atât creşterea cât şi scăderea volumului de angajări vor fi lente şi chibzuite. Clienţii şi partenerii noştri analizează din ce în ce mai atent şi amănunţit motivele şi momentele oportune creării de noi locuri de muncă, ţinând seama că urmează perioada de bugetare şi punând în balanţă nevoile de personal pe termen scurt şi cele pe termen lung. În acelaşi timp, se pune din ce în ce mai mult accent pe talentele şi atitudinea candidaţilor”, a explicat Petrof.

Rezultatele studiului arată că şi la nivel global ritmul angajărilor va fi lent, dar constant. Astfel, în 29 din cele 42 de ţări cuprinse în studiu, angajatorii anticipează o creştere a volumului de angajări, dar activitatea de angajare nu pare să se fi impulsionat semnificativ.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează trimestrial pentru a măsura intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua angajările totale pe parcursul trimestrului următor.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...