Cele mai performante universităţi româneşti care contează în străinătate

19 07. 2012
viitorul_98477900

ECONOMICA.NET vă prezintă astăzi lista performerilor la capitolul cercetare ştiinţifică relevantă la nivel internaţional, care a fost indexată între 2002 şi iunie 2011, potrivit informaţiilor publicate de Asociaţia Ad Astra.

Printre indicatorii măsuraţi de autorii studiului Ad Astra în elaborarea acestei ierarhii se numără scorul relativ de influenţă (SRI), scorul relativ de influenţă individual (SRII) şi numărul articolelor ştiinţifice indexate în perioada 2002-2011.
Ad Astra a comparat publicaţiile ştiinţifice cu autori din România, indexate de Thomson ISI în Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index şi Arts & Humanities Citation Index, în perioada 2002-2011. Au fost eliminate câteva articole clasificate greşit de ISI ca având autori din România (aproximativ 0,05% din articole). Dintre aceste publicaţii, doar cele de tip articol, review şi proceedings paper (nu şi rezumate de prezentări la conferinţe, recenzii de carte, editoriale, biografii, corecţii, reprinturi) au fost luate în calcul. La afişarea publicaţiilor unui anumit autor apar totuşi toate publicaţiile indexate, indiferent de tip, potrivit metodologiei folosite de Ad Astra. Toate precizările tehnice referitoare la metoda folosită de Asociaţia Ad Astra pentru a stabili performanţa în cercetare a universităţilor (şi organizaţiilor din România), aici.

Precizare: în lista celor zece performeri de mai jos, ECONOMICA.NET nu a publicat şi valorile scorului relativ de influenţă, ale scorului relativ de influenţă individual sau contribuţia procentuală, obţinute de universităţi în intervalul măsurat: 2002-2011. Ele au fost luate în calcul în clasamentul de mai jos, dar nu se regăsesc în text. Vă rugăm să consultaţi aici valorile acestor indicatori.

Lista universităţilor din România care fac performanţă în cercetare ştiinţifică după standarde internaţionale, nu româneşti

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB Cluj) este cea mai performantă universitate din România în activitatea de cercetare ştiinţifică relevantă la nivel internaţional, cu 3.977 de articole ştiinţifice conforme cu standardele internaţionale, indexate în perioada 2002-2011. UBB Cluj se află în vârful celor 789 de organizaţii din România care fac cercetare după standarde internaţionale.

Universitatea Bucureşti urmează în topul celor mai performante universităţi din România în cercetare ştiinţifică relevantă pentru comunitatea ştiinţifică internaţională. Universitatea Bucureşti are 3.965 de articole ştiinţifice relevante la nivel internaţional, care au fost indexate în intervalul 2002-2011.

A treia poziţie în clasamentul greilor care fac cercetare după stadardele internaţionale este ocupată de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Universitatea publică din Iaşi are 2.663 articole ştiinţifice relevante pentru comunitatea ştiinţifică internaţională, indexate în perioada 2002-2011.

Universitatea Politehnică din Bucureşti are 4.046 de articole ştiinţifice relevante la nivel internaţional, indexate în perioada 2002-2011.

Cele patru universităţi antemenţionate sunt în vârful clasamentului care cuprinde universităţile cu activitate de cercetare din România, dar şi în vârful celor 789 de organizaţii din ţară, a căror cercetare ştiinţifică este relevantă pentru comunitatea ştiinţifică internaţională.

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi are 2.075 de articole ştiinţifice după normele comunităţii ştiinţifice internaţionale. Universitatea Tehnică din Iaşi este a cincea universitate românească după performanţa în cercetare care contează în străinătate şi a noua instituţie din România din cele 789 cu activitate de cercetare ştiinţifică, cu cele mai bune performenţe în cercetare după normele internaţionale.

Universitatea de Vest din Timişoara are 951 de articole ştiinţifice relevante la nivel internaţional, indexate între 2002 şi 2011.

Universitatea Politehnică din Timişoara are 1.136 de articole ştiinţifice relevante pentru comunitatea ştiinţifică internaţională, indexate în perioada 2002-2011.

Universitatea Tehnică din Cluj are 788 de articole ştiinţifice relevante la nivel internaţional, indexate între 2002-2011.

Universitatea din Craiova are 883 cercetări ştiinţifice relevante pentru comunitatea ştiinţifică, indexate între 2002-2011.

Poziţia a zecea în clasamentul universităţilor din România după performanţa înregistrată la capitolul cercetare ştiinţifică după rigorile internaţionale, care contează afară este ocupată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Universitatea de Medicină din Bucureşti are 1.047 de articole ştiinţifice relevante la nivel internaţional, în perioada 2002-2011.

Reiterăm pentru limpiditate că ierarhia performerilor nu a fost făcută exclusiv după numărul articolelor ştiinţifice indexate între 2002 şi 2011. Universităţile care au obţinut poziţii superiore în clasament cu un număr mai mic de articole ştiinţifice indexate în perioada antemenţionată, decât universităţile din limita inferioară a topului – au obţinut scoruri mai bune la ceilalţi indicatori.