Cele mai profitabile fonduri mutuale din 2012. Câte au bătut bursa şi pe ce au mizat

Jumătate din cele 62 de fonduri mutuale româneşti au câştiguri pe 2012 superioare dobânzii  la depozitele pe un an, iar 9 dintre acestea au depăşit randamentele celor mai reprezentativi indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Investiţiile în acţiunile Petrom, FP şi ale SIF-urilor au fost cele mai profitabile.
Adrian N. Ionescu - mie, 26 dec. 2012, 23:05
Cele mai profitabile fonduri mutuale din 2012. Câte au bătut bursa şi pe ce au mizat

Cele mai performante fonduri de investiţii deschise (mutuale, care îşi emit şi răscumpără  continuu titlurile) au reuşit să depăşescă câştigurile pe care le-ar fi înregistrat un investitor, dacă ar fi cumpărat, acum un an, aceleaşi acţiuni care compun portofoliile indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

 Cel mai mare profitabil fond mutual este Certinvest BET Fi Index, care imită în mare proporţie structura indicelui BET Fi al Bursei, adică are acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP).

Randamentul Certinvest BET Fi Index este de 39,15% înaintea ultimelor două zile în care se mai pot face tranzacţii la BVB. BET Fi însuşi are cea mai mare creştere dintre indicii BVB, dar este de „doar“ 28%.

Modul de administrare a fondului Certinvest BET Fi Index a făcut diferenţa de profitabilitate dintre plasamentul în titlurile fondului şi un plasament făcut de un investitor pe cont propriu, la sfârşitul anului trecut, într-un portofoliu similar cu cel al BET Fi.

Randamentul fondului, mai mare decât al indicelui,  este, pe de o parte, rezultatul operaţiunilor speculative făcute de administratorii acestuia şi, pe de altă parte,  al alegerii  şi gestiunii componentei de portofoliu  alcătuită din alte acţiuni decât cele ale SIF-urilor şi FP.

Peste 88% din activele nete (averea fondului minus cheltuielile de administrare) era constituită din acţiunile celor 5 SIF-uri şi ale FP (25%), potrivit raportului pe Semestrul 1 al Certinvest, societatea care-l administrează. La 21 decembrie, acţiunile cotate reprezentau 98% din active.  36 de investitori aveau în Fond peste 1,75 de milioane de lei.

Certinvest este cea mai mare firmă românească de administrare a investiţiilor, independentă de vreun grup financiar, cu active în administrare de 150 de milioane de lei, din care peste 44 de milioane sunt în conturi  personale ale unor investitori.

 

Şi indicele BET XT, cel mai reprezentativ al Bursei, a fost întrecut de un alt fond al firmei, Certinvest XT Index, care are  un randament de peste 21%, în vreme ce indicele BET XT nu ajunge la 17% pe 2012. BET XT are în portofoliu cele mai căutate 25 de acţiuni de la BVVB, inclusiv SIF-urile şi FP.

 

Al doilea cel mai profitabil fond este BT ATX Index. Fondul mizează pe cel mai important indice al bursei din Viena (ATX) şi are un randament de   aproape 25%, performanţă comparabilă cu cea a indicelui.

BT ATX Index este un fond  în care se pot face plasamente în euro şi prin care BT Asset Management (din grupul Băncii Transilvania) administrează peste 2,2 milioane de euro pentru 81 de investitori.

 

Al treilea cel mai performant fond mutual este  tot un „fond de indice“ şi tot al BT Asset Management. Fondul BT Index România ROTX urmăreşte portofoliul indicelui ROTX, dezvoltat la Viena pe acţiunile româneşti. Are un randament de aproape 25%, comparabil cu al indicelui urmărit.

 

În sfârşit, randamente de peste 20% au fondurile de acţiuni ale celor mai mari firme de administrare româneşti de pe piaţă.

Raiffeisen Prosper, administrat de Raiffeisen Asset Management (RAM), are un randament de peste 25%, iar BCR Expert, administrat de Erste Asset Management România (EAM),  a câştigat în valoare peste 22% în acest an.

Cele două fonduri administrează active de aproape 22, respectiv aproape 13 milioane de lei, pentru 800, respectiv 1.400 de investitori.

Acţiunile Petrom (simbol bursier SNP), au cea mai mare pondere în portofoliile ambelor fonduri:  5,3% în Raiffeisen Prosper, respectiv peste 9% în portofoliul BCR Expert, potrivit celor mai recente rapoarte ale administratorilor.

De asemeni, Fondul Proprietatea se află în TOP 5 deţineri ale celor două fonduri: 4% la Raiffeisen Prosper şi aproape 9% la BCR Expert.

Mai departe, Raiffeisen Prosper mizează pe acţiunile Erste Bank (EBS, 4,2% din portofoliu), BRD (BRD, 3,5%) şi Banca Transilvania (TLV, 2,7%).

BCR Erste mizează pe acţiunile SIF-urilor.

 

Numai alte trei fonduri  au depăşit randamentul lui BET, indicele oficial de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti.

BET face media ponderată a variaţiilor preţurilor celor mai importante 10 acţiuni ale bursei, fără SIF-uri şi este în câştig cu 15,64% în acest an.

Raiffeisen România Acţiuni a crescut cu peste 21% şi BRD Acţiuni Europa  cu aproape 18%. Certinvest Dinamic câştigă 15,7%.

Una dintre surprizele portofoliilor acestor fonduri este  dezvoltatorul imobiliar sud african NEPI (NEP).

Cele mai mari 5 deţineri ale fondului Raiffeisen România Acţiuni sunt FP, SIF Moldova (SIF2), Petrom, SIF Oltenia şi   NEPI.

În afară de Petrom, FP şi SIF-uri, Certinvest Dinamic a mai pariat corect pe Aerostar Bacău.

 

Cele mai mari fonduri

Sunt fondurile cu plasamente în instrumente cu venit fix, de la titluri de stat la depozite.

BCR Obligaţiuni are active de aproape 3,7 miliarde de lei şi un randament de peste 7,4%). Raiffeisen EuroPlus gestionează 1,7 miliarde de lei, cu un profit pentru investitori de 6,9% în acest an (active din 20 decembrie). Raiffeisen EuroPlus (300 de milioane de euro, 4% în euro) şi BT Obligaţiuni (269 de milioane de lei, 6,2%), completează topul fondurilor mutuale româneşti cu active de peste 100 de milioane de lei.  

Cu cât un fond mutual are active mai mari cu atât poate negocia şi obţine randamente mai mari pentru investiţiile pe care le face. De asemenea, fondurile cu active mari îşi permit să încaseze comisioane mai mici de la investitori decât fondurile cu active reduse.  

Mai multe alte fonduri au reuşit să depăşească pragul de randament de 6,5%, pe care poate fi considerat satisfăcător pentru un depozit bancar pe un an inclusiv comisioanele (de administrare la fonduri sunt incluse în randamentele anunţate).

Performanţele lor pot fi consultate în raportul Intercapital Invest, ataşat la articol.

 

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...