Cele mai rapide trenuri InterCity din România: Magistralele spre litoral și Moldova permit cele mai mari viteze

Trenurile InterCity, reintroduse de CFR Călători, ajung mai repede la destinație pe distanțe lungi, potrivit ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. Cele mai mari viteze se ating pe magistralele București - Mangalia și Ploiești - Vicșani (Suceava).
Anemona Andone - sâm, 02 mart. 2024, 11:55
Cele mai rapide trenuri InterCity din România: Magistralele spre litoral și Moldova permit cele mai mari viteze

Reintroducerea trenurlor de rang IC (InterCity) a fost atributul exclusiv al CFR Călători, care a solicitat acest lucru pentru mersul de tren 2023 – 2024, spune șeful Transporturilor într-un răspuns către deputatul AUR Dumitru Viorel Focșa, care a întrebat despre utilitatea trenurilor IC.

Trenurile IC asigură legătura între Capitală și orașele reședință de județ, fără obligativitatea acordării altor opriri, se mai arată în răspunsul lui Grindeanu la interpelarea deputatului AUR de Constanța.

De asemenea, prin reintroducerea acestor trenuri, CFR Călători a urmărit să îmbunătățească oferta de transport, mai ales pentru cei care călătoresc pe distanțe medii și lungi, a mai explicat șeful Transporturilor.

În plus, acesta a arătat că diferența de tarif față de trenurile InterRegio nu este așa de mare. „La această dată, pe distanța cea mai lungă, Arad – București, diferența de tarif este de aproximativ 19 lei/sens, sumă care nu poate descuraja traficul feroviar”, se mai arată în răspunsul de la cabinetul ministrului.

Totodată, în cazul trenurilor IC, timpii de parcurs sunt mai reduși pe distanțe lungi, iar plecările și sosirile sunt la ore comerciale.

Vitezele medii tehnice pe rutele unde sunt programate trenurile IC:

1. Magistrala 800 București Nord – Mangalia: 119,32 km/h;
2. Magistrala 500 Ploiești Sud – Vicșani: 85,81 km/h;
3. Magistrala 300 București Nord – Episcopia Bihor: 79,36 km/h;
4. Magistrala 100 București Nord – Timișoara Nord: 74,59 km/h;
5. Magistrala 600 Făurei – Iași: 74,38 km/h;
6. Magistrala 700 București Nord – Galați: 73,10 km/h;
7. Magistrala 200 Brașov – Curtici: 72,28 km/h;
8. Magistrala 400 Brașov – Satu Mare: 65,51 km/h.

„Pe măsură ce lucrările de reabilitare a infrastructurii vor fi finalizate, vitezele de circulație vor crește”, a dat asigurări șeful Transporturilor.

De la reintroducerea serviciului Intercity în luna decembrie 2022, numărul călătorilor transportați a crescut de la 1.500 de călători/zi la 2.200 de călători/zi în anul 2023, estimând că în anul 2024, numărul călătorilor transportaţi va avea un trend crescător, au spus reprezentanții CFR Călători.

Compunerea trenurilor IC este asigurată cu un număr de peste 40 vagoane de călători (vagoane clasa I, vagoane clasa a II-a și vagoane clasa a II-a cu spațiu destinat serviciului de alimentație publică).

Toate vagoanele sunt modernizate și au dotări la nivelul standardelor actuale, cu instalație de climatizare, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate, prize electrice pentru încărcare telefon mobil sau laptop, instalație de sonorizare, afişaj digital, rastel pentru bagaje voluminoase în fiecare capăt al salonului, au adăugat cei de la CFR Călători.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...