Cele mai scumpe oraşe pentru expaţi – pe ce loc este Bucureştiul

Capitala României a coborât, în 2015, pe locul 178 în topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi, ca rezultat al slăbirii monedelor locale faţă de dolarul american, la fel şi majoritatea oraşelor din Europa de Est şi Centrală, care au coborât în clasament din aceeaşi cauză, conform studiului Cost of Living 2015, realizat de Mercer. Bucureştiul era pe poziţia 169 în 2014.
Economica.net - mie, 17 iun. 2015, 09:45
Cele mai scumpe oraşe pentru expaţi - pe ce loc este Bucureştiul

Potrivit studiului Cost of Living 2015, realizat de Mercer, oraşele asiatice şi europene, mai precis Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) şi Geneva (5), domină topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi. Pe primul loc se află, însă, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Deşi acest oraş nu este perceput ca fiind scump, bunurile importate şi condiţiile de siguranţă şi confort pentru expaţi sunt disponibile la preţuri ridicate, scrie Agerpres.

Alte oraşe care apar în top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) şi Seul (8) din Asia, Berna (Elveţia) (9) şi N’Djamena (10) din Ciad.

Cele mai ieftine oraşe pentru expaţi sunt Bişkek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) şi Karachi, Pakistan (205).

În afară de oraşele din Anglia, cele din Europa de Vest au scăzut în clasament, în principal din cazul slăbirii monedelor locale faţă de dolarul american. În timp ce Londra (12) îşi păstrează poziţia, Aberdeen (82) şi Birmingham (80) urcă în clasament. Paris (46), Viena (56) şi Roma (59) au scăzut cu 19, cu 24 şi, respectiv 28 de locuri. Oraşele germane Munchen (87), Frankfurt (98) şi Berlin (106) au scăzut semnificativ, precum şi Dusselforf (114) şi Hamburg (124).

‘În ciuda creşterii moderate a preţurilor în cele mai multe dintre oraşele europene, monedele din Europa s-au depreciat faţă de dolarul american, ceea ce a făcut ca oraşele din vestul Europei să meargă în josul clasamentului. În plus, şi alţi factori precum economia zonei euro, scăderea ratelor dobânzilor şi creşterea şomajului au avut un impact în aceste oraşe’, spun realizatorii studiului.

Ca rezultat al slăbirii monedelor locale faţă de dolarul american, cele mai multe oraşe din Europa de Est şi Centrală au scăzut de asemenea în clasament. Praga (142), Budapesta (170) şi Minsk (200) au scăzut cu 50, cu 35 şi, respectiv, cu 9 locuri, cu toate că preţul chiriilor s-a menţinut în aceste localităţi. Şi Bucureştiul se află în această situaţie, trecând de pe poziţia 169, de anul trecut, pe 178, în 2015. Sofia şi Belgradul urmează trendul şi ajung pe poziţia 187, respectiv 196, rămânând în continuare mai ieftine decât Bucureştiul. Varşovia prezintă, de asemenea, o scădere a costurilor de întreţinere şi ajunge pe 175, de pe poziţia 142, în 2014.

‘Pe măsură ce economia mondială devine din ce în ce mai interconectată, 75% dintre companii se aşteaptă ca numărul angajaţilor expatriaţi să rămână stabil sau să crească în următorii doi ani pentru a răspunde nevoilor de business’, a declarat Ilya Bonic, preşedinte şi partener senior, Mercer Talent.

Studiul acoperă 207 oraşe de pe cinci continente şi măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse şi servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

 

Te-ar mai putea interesa și
Semn de război în viitor? Țările lumii cumpără aur cu disperare
Semn de război în viitor? Țările lumii cumpără aur cu disperare
Băncile centrale caută să se aprovizioneze cu un activ vechi și de încredere, iar speculatorii urmează exemplul. Unii oficiali au spus-o direct. „E un semn de războaie iminente”, spune un......
Burduja în “Financial Times”: Tranzacția E.ON – MVM ar putea fi blocată din motive de securitate
Burduja în “Financial Times”: Tranzacția E.ON – MVM ar putea fi blocată din motive de securitate
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times (FT) că preluarea firmei de furnizare a gazelor ...
Peste 200 de kilometri noi de autostrăzi şi drumuri expres în 2025, ţinta anunţată de Guvern
Peste 200 de kilometri noi de autostrăzi şi drumuri expres în 2025, ţinta anunţată de Guvern
Premierul Marcel Ciolacu anunţă că pentru 2025 este vizată inaugurarea a peste 200 de kilometri de autostrăzi şi drumuri ...
Comisia Europeană a rambursat României 1,12 miliarde de euro
Comisia Europeană a rambursat României 1,12 miliarde de euro
Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, respectiv bani proveniți din Fondul European ...