Cele mai mari rate din ultimele şase luni la creditele în lei ale populaţiei

06 01. 2017
contract_72796100

Creditele cu dobândă compusă din indicele Robor plus marja băncii vor avea pentru prima dată, luna aceasta, o rată în creştere, după mai bine de un an de scădere. Trendul de inversare al dobânzilor de pe piaţa interbancară începe să se simtă astfel şi la nivelul populaţiei. În ultima zi a anului 2016, Robor la 3 luni a fost de 0,9%, iar băncile operează de regulă modificarea de dobândă în prima zi lucrătoare a lunii următoare. Practic, creditele pentru care dobânda se actualizează în ianuarie vor avea indicele Robor de 0,9% plus marja băncii, în creştere faţă de decembrie. În decembrie, creditele aveau dobânda compusă din Robor la 3 luni valabil în prima zi din octombrie, de 0,6%, plus marja băncii.

În schimb, după data de referinţă pentru stabilirea indicatorului luat în calcul în calculul dobânzii la credite, pe piaţa bancară lucrurile s-au calmat, şi Robor a reînceput să scadă, ultimul nivel înregistrat ieri fiind de 0,84%. Chiar dacă nivelul ratei nu este foarte ridicat comparativ cu luna trecută pentru clientul persoană fizică, acesta trebuie să se gândească să aibă depuşi în cont ceva mai mulţi lei decât până acum. Dobânzile compuse din Robor de 0,9% plus marja băncii vor mai fi valabile şi în februarie şi martie.

Diferenţialul de dobândă de la 0,6% la 0,9% este cel mai mare nivel înregistrat pe parcursul anului trecut pentru indicatorul Robor la trei luni. Este dealtfel un bun prilej pentru băncile comerciale să consemneze un uşor câştig din aceast diferenţial. Un calcul sumar arată că la un volum de 50 de milioane de euro credite acordate, o instituţie de credit câştigă circa 50.000 de euro odată cu această actualizare de dobândă.

Potrivit ultimelor statistici furnizate de Banca Naţională, volumul creditelor în lei acordat gospodăriilor populaţiei era la sfârşitul lunii noiembrie de 65,334 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ un miliard de lei faţă de nivelul din luna precedentă. Dintre acestea, 35,065 miliarde de lei erau credite de consum şi 27.921 miliarde de lei credite pentru locuinţe.