ECONOMICA.NET continuă să vă prezinte care sunt profesiile şi condiţiile de lucru din care vă puteţi pensiona cu pensie pentru limită de vârstă mai devreme decât restul românilor.
Economica a scris deja că în jur de 8.500 de români, beneficiari ai pensiilor speciale, au printre cele mai scurte stagii de cotizare la pensie dintre toate categoriile profesionale din România, potrivit informaţiilor pe care Casa Naţională de Pensii Publice le-a comunicat la solicitarea publicaţiei noastre. De exemplu, auditorii publici externi la Curtea de Conturi au dreptul, la împlinirea vârstei standard de pensionare, la pensie specială, dacă au cel puţin 14 ani vechime în funcţie, în timp ce diplomaţii cu minimum 15 ani vechime în Ministerul Afacerilor Externe au dreptul, la împlinirea vârstei de 60 de ani, la pensie specială.
Casa Naţională de Pensii Publice ne-a comunicat care sunt profesiile şi condiţiile de lucru care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare.
Iată pe larg cine are dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare, dacă are stagiu de cotizare mai mic decât cel complet:
– persoanele care au realizat stagii de cotizare de cel puţin 20 de ani în mine, în subteran au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu o reducere de 20 de ani din vârsta standard de pensionare, prevăzută de lege. Concret, minerii care întrunesc aceste criterii pot primi pensie pentru limită de vârstă dacă au împlinit minimum 45 de ani.
– persoanele care au realizat stagii de cotizare de cel puţin 20 de ani de activitate artistică în profesiile de balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreţ de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă şi operetă, cascador sau instrumentist la instrumente de suflat au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu o reducere de 15 ani din vârsta standard de pensionare, prevăzută de lege. Vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 50 de ani, cu excepţia balerinilor şi acrobaţilor pentru care vârsta standard redusă nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi.
– persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat la sistemul de asigurări sociale beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare, prevăzute de lege, în funcţie de gradul de handicap, astfel:
– persoanele nevăzătoare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzătoare cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, prevăzut de lege.
– persoanele care au realizat stagii de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii, respectiv 17 ani în zona II de expunere la radiaţii. Dacă întrunesc aceste criterii, persoanele care au lucrat în zona I sau II de expunere la radiaţii pot primi pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârsta pe care o au când solicită acest drept.
Locurile de muncă din zona I de expunere la radiaţii sunt:
Locurile de muncă din zona II de expunere la radiaţii sunt:
Încadrarea în zonele I şi II de expunere la radiaţii se face în funcţie de timpul efectiv lucrat în aceste locuri de muncă, astfel:
Cine poate primi pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare, dacă are stagiu complet de cotizare:
– persoanele care au desfăşurat activitate în grupa I şi/sau a II-a de muncă/condiţii deosebite şi care au realizat stagiul complet de cotizare.
Constituie stagiu de cotizare şi perioada suplimentară la vechimea în muncă pentru perioadele realizate în grupa I şi a a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale, astfel:
– persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiţii de handicap mediu, preexistent calităţii de asigurat la sistemul public de asigurări sociale, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 10 ani, dacă au realizat stagiul complet de cotizare, prevăzut de lege.
Informaţiile prezentate în acest articol au fost comunicate de Casa Naţională de Pensii Publice pentru ECONOMICA.NET.