Cele trei companii Rețele Electrice au lansat o licitație cu o valoare maximă de 52,83 de milioane de lei pentru achiziția de celule de medie tensiune
Toate aceste celule MT vor fi utilizate pentru modernizarea și extinderea capacității de distribuție MT a stațiilor de transformare, contribuind substanțial la îmbunătățirea calității serviciului de distribuție și, în același timp, făcând posibilă racordarea de noi clienți (consumatori, prosumatori sau producători).
Cei trei operatori de distribuție intenționează să achiziționeze maxim 509 celule MT, volumul minim fiind de 174. Rețele Electrice Muntenia intenționează să achiziționeze între 64 și 218 bucăți, Rețele Electrice Dobrobea vizează între 35 și 66 de bucăți, iar Rețele Electrice Banat, între 75 și 225 bucăți.
”În cadrul companiilor noastre de distribuție, orice investiție de modernizare sau construcție de capacități noi are ca scop dezvoltarea unei infrastructuri reziliente, digitale și eficiente, prin care dorim să fim vectorul tranziției energetice din România. Aceste celule MT pe care le vom achiziționa și care ulterior vor fi integrate în investiții strategice de rețea, reprezintă doar unul din pașii necesari a fi făcuți pentru a contribui esențial la acest parcurs foarte ambițios pe calea tranziției energetice. În perioada următoare, creșterea capacității de racordare și integrare a prosumatorilor și producției de energie regenerabilă sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de electrificare a consumului, asumate de țara noastră, așadar rolul și tintele noastre ca operator de distribuție sunt ambitioase și vin în întâmpinarea strategiei energetice naționale”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.
Echipamentele pentru care se așteaptă oferte în cadrul licitației deschise sunt celule linie, celule de cupla, celule de măsură, celule trafo (de transformator) și celule TFN (tratare neutru în stație). Integrate în infrastructura energetică, aceste celule MT, vor oferi posibilitatea de a monitoriza, controla și proteja rețeaua de medie tensiune din aval de barele de medie tensiune ale stațiilor de transformare, crescând astfel fiabilitatea și eficienta rețelei de distribuție a energiei electrice.
Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 287 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare.