Celebra brânză de Năsal apare în magazine. Vezi de când o poţi cumpăra

Primele cantităţi din celebra brânză de Năsal, produsă de Fabrica de Brânzeturi Transilvania în fabrica Napolact de la Ţaga, va ajunge în magazine începând cu prima parte a lunii ianuarie 2015. 
Alina Stanciu - sâm, 03 ian. 2015, 22:00
Celebra brânză de Năsal apare în magazine. Vezi de când o poţi cumpăra

Începând cu 12 ianuarie, celebra brânză de Năsal, produsă în fabrica olandezilor FrieslandCampina de la Ţaga, va ajunge în magazine, a declarat pentru ECONOMICA.NET Călin Fărgaciu, președintele Cooperativei Someș-Arieș, entitate care preluat producţia, în colaborarte cu AgroTransilvania Cluster. „Începînd cu 12 ianuarie se listează. Pentru început, o să listăm 230-300 de kilograme, iar după aceea vom decide în funcţie de cum va reacţiona piaţa. Capacitatea fabricii este de 300 de kilograme pe zi”, a declarat reprezentantul Cooperativei Someş Arieş. De asemenea, potrivit acestuia, de la începutul anului viitor, pe poarta fabricii de la Ţaga vor ieşi şi brânzeturi sub brandurile Montana şi Alpina, mărci aflate în proprietatea FrislandCampina, dar care pot fi folosite de Fabrica de Brânzeturi Transilvania, compania care s-a născut din asocierea dintre AgroTransilvania Cluster și Cooperativa Agricolă Someș Arieş pentru a putea produce brânza Năsal. „Conform contractului pe care îl avem cu FrieslandCampina, de distribuţia Năsal se vor ocupa ei. Pentru brandurile Alpina şi Montana vom colabora cu un distribuitor”, a mai spus reprezentatul Cooperativei, care pregătesc şi un al treilea brand de brânzeturi. „O să facem şi un alt tip de brânză, sub altă denumire, dar ne mai trebuie câteva autorizaţii. Mai sunt mici retuşuri”, mai spune  Călin Fărgaciu.

Întrebaţi despre data de la care românii vor putea cumpăra brânza de Năsal şi despre preţ, oficialii Friesland au declarat pentru ECONOMICA.NET că nu s-a stabilit data exactă a listării şi că nu pot comenta despre preţ. 

Fabrica de la Ţaga a fost în conservare în perioada iunie 2013-noiembrie 2014.

Când au reluat producţia

Producţia de brânză de la Ţaga a fost reluată la finele lunii noiembrie, ca urmare a unei colaborări unice pe plan local: AgroTransilvania Cluster, primul cluster agricol din România, împreună cu 64 de ferme de lapte ce fac parte din Cooperativa Agricolă Someș Arieș şi procesatorul olandez Friesland Campina, care deţine brandul Napolact din România. Acordul dintre cele trei entităţi a fost încheiat pe 29 august 2014 şi  prevede producția Brânzei de Năsal, sub brandul Napolact, dar și a altor tipuri de brânzeturi, sub brandurile proprii ale AgroTransilvania Cluster. Fabrica de brânză și grota de la Țaga, precum și brandul Năsal, au fost cedate temporar spre exploatare Fabricii de Brânzeturi Transilvania.

Clusterul şi Cooperativa au creat împreună Fabrica de Brânzeturi Transilvania, care se ocupă de fabricarea brânzei la Ţaga, în unitatea deţinută de Frisland. Brânza de Năsal se va produce astfel din lapte românesc, din zona Transilvaniei, iar cantităţile obţinute vor fi vândute în totalitate către FrieslandCampina. Ulterior, compania olandeză se va ocupa cu distrubuţia şi promovarea brânzei de Năsal, care va fi pusă pe rafturile magazinelor sub umvbrela brandului Napolact. 

Cum se produce brânza de Năsal

Brânza de Năsal este marcă înregistrată a FrieslandCampina România. Peștera de la Țaga în care se ţine preparatul la maturat are 125 de metri lungime, iar în roca grotei trăiește o bacterie numită Brevibacterium Linens, care acționează, în timp, asupra brânzeturilor. Bucăţile de brânză lăsate la maturat sunt întoarse pe toate părţile o dată la trei zile şi întreţinute cu saramură, în condițiile în care temperatura și umiditatea de aici sunt constante, respectiv 14 grade Celsius şi 93% umiditate.

La final, brânza este așezată cu grijă în cutii din lemn. Fiecare bucată are o greutate standard de 350 de grame şi un termen de valabilitate de 45 până la 60 de zile, dacă este păstrată la 4-8 grade Celsius.

FrieslandCampina România este parte a companiei olandeze FrieslandCampina,  prezentă pe piața din România cu brandurile Napolact, Milli, Oke, Campina și Dots și oferă o gamă largă de produse: lapte de consum, iaurt, brânză, unt și gustări pe bază de lapte.

Fabrica de Brânzeturi Transilvania a fost înființată de AgroTransilvania Cluster, asociat majoritar, în parteneriat cu Cooperativa Agricolă Someș Arieș. AgroTransilvania Cluster este o structură formată din agenți economici, entități de cercetare, instituții și catalizatori ai sectorului agroindustrial transilvănean.

Cooperativa Agricolă Someș Arieș este formată din peste 64 de ferme, care cresc împreună peste 7.000 de vaci. 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...