Celebra brânză de Sibiu nu reuşeşte de trei ani să ajungă pe rafturile hipermarketurilor din UE

Celebra brânză de Sibiu, brand local din regiunea Mărginimea Sibiului, se vinde legal, în Uniunea Europeană, doar în magazinele românilor plecaţi din ţară, dar nu reuşeşte de mai bine de trei ani de zile să ajungă pe rafturile hipermarketurilor şi supermarketurilor, fiindcă încă nu e catalogat oficial, în România, ca şi produs tradiţional protejat.
Economica.net - mie, 28 mai 2014, 14:30
Celebra brânză de Sibiu nu reuşeşte de trei ani să ajungă pe rafturile hipermarketurilor din UE

Cu un dosar care numără 600 de pagini şi care este singurul document oficial care conţine reţeta adevăratei brânze de Sibiu, cererea ca acest produs să fie acceptat ca produs protejat a fost respinsă de trei ori, în ultimii trei ani, de către Ministerul Agriculturii, a declarat fostul director al Direcţiei pentru Agricultură Sibiu, Dumitru Budrala, director al Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Mărginimea Sibiului.

‘Este în discuţie de patru ani, problema asta, acum era într-o discuţie foarte apropiată, dar încă nu este rezolvată încă problema. (…) Caietul este dus la minister, dar a mai fost respins de trei ori. Caietul are 600 de pagini, de la reţetă, până la origine, la teritorii’, a declarat, pentru AGERPRES, Dumitru Budrala.

Acesta a explicat că brânza de Sibiu are în prezent doar un dosar la Ministerul Agriculturii, nu o cerere ca să fie acceptat ca şi produs tradiţional protejat. Dacă dosarul respins în cei trei ani, va fi considerat bun de această dată de cei din minister, atunci asociaţia sibiană va depune o cerere, iar dosarul va fi afişat pe site-ul ministerului timp de jumătate de an, timp în care va putea fi contestat.

‘Când se va depune, se vor găsi foarte mulţi care să conteste, că brânza e nu ştiu cum. (…) Rămânem în România cu brânza de Sibiu făcută din tofu şi din lapte praf din Bulgaria’, a adăugat Dumitru Budrala.

Acesta speră ca abia la anul, după patru ani de încercări, brânza de Sibiu să treacă de ministerul Agriculturii, după care ar trebui să treacă de testul Uniunii Europene, ca să poată ajunge pe rafturile marilor lanţuri de magazine.

În timp ce cei care se ocupă de documentele brânzei de Sibiu spun că nu au reuşit încă să depună cererea la minister, oficialii Direcţiei pentru Agricultură Sibiu susţin contrariul.

Întrebată miercuri, într-o conferinţă de presă, când s-a depus cererea privind aprobarea brânzei de Sibiu ca şi produs tradiţional protejat, Felicia Toth, şef serviciu Direcţia pentru Agricultură Sibiu a susţinut că: ‘Am înţeles că acum, în săptămâna aceasta. Ştiu sigur fiindcă am fost vicepreşedintele acestei asociaţii şi ştiu despre ce e vorba. Nu exista la nivel de România un organism de inspecţie. S-a stabilit cine este acest organism şi s-au derulat toţi paşii. Deci din cauza acestui lucru s-a stagnat’

Reprezentanta Direcţiei pentru Agricultură Sibiu a mai spus că brânza de Sibiu are şanse să fie aprobată ca produs tradiţional protejat şi că ‘documentaţia este foarte bună’.

‘Eu zic că da (sunt şanse să fie acceptată brânza de Sibiu n.r.). Documentaţia este foarte bine pusă la punct şi ar fi păcat pentru Sibiu şi pentru România’, a declarat Felicia Toth.

Potrivit acesteia, singurele produse ecologice din judeţul Sibiu care în prezent sunt exportate, sunt tocmai produsele de brânză. Aceasta recunoaşte că acestea se vând în Uniunea Europeană doar în magazinele românilor plecaţi în afară.

‘Pentru a ajunge pe rafturile supermarketurilor din alte ţări e nevoie de demararea acţiunii pentru a obţine DOP-ul, IGP-ul, adică Denumirea de Origine Protejată. Nu poţi să ieşi chiar aşa cu un produs, trebuie să îl protejezi întâi la tine în ţară şi pe urmă ieşi cu el. Trebuie protejat’, a mai spus Felicia Toth.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...