Cemacon: Creştere cu 38% a afacerilor, dar un rezultat financiar negativ, în 2013
Profitul operaţional, EBITDA, s-a situat la 9,3 milioane lei, la 31 decembrie 2013, cu o rată de 19%, însă rezultatul financiar pentru anul trecut rămâne negativ, sub influenţa costurilor cu dobânzile la creditele de peste 26 de milioane euro contractate înainte de 2010, la care s-au adăugat diferenţele negative de curs valutar.
Vânzările cantitative au crescut cu 35%, iar Cemacon deţine o cotă de 16% pe piaţa de cărămidă la nivel naţional.
‘Anul 2013 a însemnat pentru Cemacon încheierea unui ciclu de redresare a afacerii şi trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare. Restructurarea operaţională, începută în 2011, a fost completată cu succes de cea financiară, odată cu restructurarea creditelor bancare. La începutul anului, ne-am stabilit obiective ambiţioase de creştere, pe care am reuşit să le îndeplinim, fie că vorbim de rezultatele financiare sau de cele comerciale. Am crescut diferenţiindu-ne prin portofoliul Evoceramic, cele mai performante produse din piaţă, cu avantaje clare pentru utilizatori, printr-o imagine de brand nouă şi printr-o strategie comercială prin care am valorificat pieţe şi canale de vânzare noi. Acestea ne-au permis să creştem cu 35% volumele vândute fără să afectăm preţul, şi, astfel, să ne atingem obiectivul de profitabilitate asumat la începutul anului’, a declarat directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Cemacon, Liviu Stoleru.
Pentru anul 2014, Cemacon îşi propune o creştere a cifrei de afaceri şi a profitului operaţional cu două cifre. Totodată, plecând de la noua gamă de produse, care permit realizarea de construcţii evoluate, compania vizează o poziţionare premium pe piaţă.
Potrivit estimărilor companiei, anul 2014 ar putea fi marcat de creşterea preţurilor medii pentru materialele de construcţii.
‘Producătorii vor fi forţaţi spre astfel de măsuri în contextul modificărilor fiscale de la 1 ianuarie 2014 şi a viitoarei liberalizări a preţurilor la energie, care pun presiune puternică pe costurile de producţie. Producătorii nu mai au capacitatea să absoarbă aceste majorări de cost deoarece ultimii ani au fost marcaţi de o creştere constantă a preţurilor la materii prime, energie şi combustibil, care, pe fondul contextului competitiv al pieţei şi al supracapacităţii de producţie la nivel naţional, nu s-au reflectat în preţul de vânzare până acum’, explică reprezentanţii companiei.
Înfiinţată în 1969 la Zalău, Cemacon şi-a concentrat atenţia pe obţinerea unei reţete optime de fabricare a blocurilor ceramice, iar în prezent beneficiază de o linie de producţie modernă, automatizată, care permite realizarea unor produse inovatoare, gama Evoceramic.
Cemacon promovează conceptul de ”construcţii verzi’, inclusiv prin dezvoltarea singurului bloc ceramic din România care nu necesită termoizolare suplimentară.