Centrala de la Cernavodă: Nuclearelectrica vrea să dubleze durata de viaţă a reactorului 1

Nuclearelectrica lucrează la un proiect de investiţii pentru dublarea duratei de viaţă a Unităţii 1 de la Cernavodă, a declarat miercuri Daniela Lulache, CEO al companiei, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - joi, 29 oct. 2015, 06:01
Centrala de la Cernavodă: Nuclearelectrica vrea să dubleze durata de viaţă a reactorului 1

‘Dublarea duratei de viaţă a Unităţii 1 este un proiect mare de investiţii al Nuclearelectrica la care noi lucrăm. El se va apropia cu paşi repezi de materializare. Orice proiect de investiţii trebuie să fie sustenabil, trebuie să fie finanţabil şi ca să fie finanţabil trebuie să demonstreze că are capacitate de rambursare şi că are piaţă’, a spus Lulache.

Potrivit acesteia, orice proiect mare de investiţii este nesustenabil din cauza preţurilor mici la electricitate, scrie Agerpres.

‘Presupunând că nu avem neapărat o problemă de piaţă, cu siguranţă avem o problemă de reglementare. Este o realitate a Uniunii Europene faptul că preţurile la electricitate sunt joase. Sunt o multitudine de factori care contribuie la acest lucru, dar cert este că în aceste condiţii, orice proiect mare de investiţii este nesustenabil. Energia nucleară, comparativ cu alte tehnologii, este demonstrat de mult că este în continuare una din tehnologiile ieftine. Putem produce electricitate mult mai ieftină pentru consumatorul final comparativ cu alte tehnologii. Totuşi, un astfel de proiect nu este sustenabil de sine stătător. Avem nevoie de sprijin şi sprijinul de care avem nevoie vine de la stat. El se materializează pe mai multe paliere dar unul care cred că este total necesar pentru noi este o revizuire a reglementărilor care să creeze un mediu echilibrat şi care să permită utilizarea acest resurse cu care ne mândrim că le avem şi am putea să le punem la treabă’, a explicat oficialul Nuclearelectrica.

Lulache este de părere că România nu poate avea rolul de hub energetic dacă producătorii nu pot juca pe pieţele internaţionale şi nu are nivelul corespunzător de interconectare.

‘Nu cred că putem avea rol de hub energetic atâta timp cât jucătorii români sunt în postura de a nu-şi putea permite să joace pe o piaţă internaţională, aici mă refer la producătorii de energie. Nu cred că putem fi un hub regional dacă nu avem nivelul corespunzător de interconectare’, a explicat CEO-ul companii.

Potrivit acesteia, România este unica ţară din UE care are un ciclu nuclear integrat, respectiv mine de uraniu şi producţie de energie.

‘România poate fi independentă din punct de vedere al consumului de petrol şi gaze naturale din ce am fost informaţi de către autorităţi. Chiar în această iarnă s-a pus problema reducerii importurilor până la nivelul în care să ne autosatisfacem nevoile. Din perspectiva producţiei de energie nucleară suntem unica ţară din Uniunea Europeană care are un ciclu nuclear integrat, respectiv de la minele de uraniu, la producţia de energie nucleară. Avem multe capacităţi hidro, avem cel mai mare parc eolian din Europa. Avem multe resurse regenerabile. Suntem foarte îndreptăţiţi să ne imaginăm că putem avea un rol serios, un rol important în acest proiect al Uniunii Energetice. Singurul semn de întrebare este cum ne vom juca noi cărţile. Ce vom face ca să ne putem asigura un astfel de rol?’, a mai afirmat Daniela Lulache.

Cele două unităţi ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă au produs, în primele şapte luni din 2015, o cantitate de energie electrică de 6,566 milioane MWh, din care 6,043 milioane MWh au fost livraţi în Sistemul Energetic Naţional, conform datelor publicate pe site-ul Nuclearelectrica.

Pe de altă parte, Nuclearelectrica (SNN) va contribui cu 2 milioane de euro la înfiinţarea societăţii mixte (JVCo) care va construi Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi va deţine 49% din acţiunile companiei, urmând ca investitorul chinez, China General Nuclear Power Corporation (CGN) să deţină restul de 51% din capital, potrivit Memorandumului de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 aprobat recent de acţionarii companiei.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 era evaluat, în luna octombrie a anului trecut, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiţii va fi revizuit.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...