Centrala „este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). „Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom.
Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.
„Astfel, a fost luată decizia de oprire a reactorului nr. 6 şi de transfer la cea mai sigură stare – oprirea la rece”, a adăugat Energoatom, care a menţionat că riscul unor noi avarii la reţea „rămâne ridicat”, ceea ce ar obliga autorităţile să treacă centrala „pe alimentare de la generatoare pe diesel, alimentare a cărei durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de combustibil diesel aflată la dispoziţie”.
Potrivit dpa, care citează la rândul său comunicatul Energoatom, centrala opera deja „în modul insulă” în ultimele trei zile, ceea ce înseamnă că producea electricitate doar pentru funcţionarea sa în siguranţă, dat fiind că toate liniile de înaltă tensiune care o legau de reţeaua de energie electrică a Ucrainei au fost avariate din cauza bombardamentelor.
Sâmbătă seara, o linie de înaltă tensiune la reţeaua ucraineană a fost refăcută. S-a decis ca centrala Zaporojie să primească energie electrică prin această linie şi să fie ulterior oprit ultimul reactor în funcţiune, scrie dpa.
Centrala a mai fost oprită de urgenţă în august, după ce a fost bombardată, aminteşte dpa. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear.
Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.
Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei.