“Sunt foarte multe proiecte, circa 140, multe vin din trecut. Primul care s-ar califica ar fi centrala pe gaze de la Mintia, investiție a Romgaz, care are studiul de fezabilitate adoptat. Este primul care are toate datele de calificare”, a spus Havrileț, la un webinar organizat de EM 360 și România Durabilă.
Secretarul de stat a spus că, la nivelul Comisiei Europene se va finaliza “în următoarele zile” mecanismul de implementare, care va fi trimis țărilor membre, pe baza căruia România să propună spre finanțare proiectele.
România va dispune de câteva miliarde de euro, prin intermediul sistemului de emisii de noxe european (EU ETS) pentru atingerea obiectivelor sale pentru 2030 și perspectivele unei economii decarbonizate total până în 2050. Una dintre surse va fi Fondul de Modernizare al Comisiei Europene (mecanism cunoscut ca 10d, pentru că acolo apare în directiva EU-ETS), un fond la care se strâng banii de la toţi poluatorii din statele membre, şi din care, apoi, Comisia selectează proiecte, la recomandarea BEI, și decide ce proiecte pot fi finanţate. Este un fond la care România speră mult, în condițiile în care, potrivit unor surse din piaţa românească de energie, România ar putea beneficia de circa 6 miliarde de euro pentru a se finanţa proiecte din acest fond.
Proiectul centralei noi de la Mintia, centrală care este identică cu cea de 430 MW de la Iernut care va fi terminată în acest an, ar putea fi demarat în luna februarie a anului viitor, potrivit ultimelor estimări ale oficialilor Romgaz.