Centrale pe cărbune de aproape 3.800 MW se închid până în 2026, România renunță la cărbune în 2032 – PNRR. Ce se va pune în loc și când
“Primul element de reformă are ca scop eliminarea treptată a centralelor electrice pe cărbune (huilă, din ce se înțelege din document – n.red) și lignit până în 2032. Legea privind decarbonizarea și legislația secundară aferentă care stabilește calendarul pentru dezafectarea capacității totale instalate de cărbune și lignit intră în vigoare până la 30 iunie 2022. O capacitate totală instalată pe bază de cărbune și lignit de 3.780 MW va fi dezafectată până la 31 decembrie 2025”.
Asta scrie în anexa PNRR referitoare la propunerea care va fi transmisă Consiliului UE pentru aprobarea Planului pentru România.
Închiderea centralelor pe cărbune se va face în etape.
Astfel, calendarul stabilește ca, la finalul acestui an, să raportăm dezafectarea a 1.695 MW în centralele electrice pe cărbune. Următorul termen: trimestrul patru al anului 2022, unde scrie așa: O valoare cumulată de 2 355 MW, putere instalată în cărbune pe cărbune și pe lignit, a fost dezafectată”.
Următorul termen: trimestrul 4 2025, când România va trebui să raporteze că o putere instalată totală de 3.780 MW în centrale pe cărbune (și huilă și lignit) a fost dezafectată.
În document se mai vorbește despre o capacitate totală pe cărbune de 4,590 MW care, efect al viitoarei legi a decarbonizării, vor trebui scoși din sistem până în 2032, când este data de “phase-out” a cărbunelui din România. Făcând diferența, putem observa că, din 2026 până în 2032 vor mai rămâne în uz echivalentul a (aproape) trei grupuri mari din centralele Complexului Energetic Oltenia (probabil Rovinari), despre care, pe surse, am aflat că vor fi menținute ca rezervă strategică aflată la dispoziția Dispeceratului Energetic Național
Ce se pune în loc
Cel puțin potrivit reformelor și investițiilor asumate prin PNRR, capacitatea închisă în centralele pe cărbune va fi suplinită prin noi unități pe gaz (inclusiv în cogenerare) și prin regenerabile. Să ne uităm pe calendar!
Primul trimestru al anului 2022: Un apel de proiecte pentru producția de energie din surse regenerabile (vânt și soare) este publicat. Măsura va fi deschisă atât pentru IMM-uri, cât și pentru companii mari
Trimestrul 4 2023: Semnarea contractelor în urma primei runde a licitației pentru alocarea de proiecte pe mecanismul contractelor pentru diferență (CfD) care să promoveze producția de energie electrică (cel puțin 1.500 MW capacitate instalată) din surse regenerabile.
Trimestrul 2 2024: 950 MW de capacitate instalată în regenerabile (eolian și fotovoltaic) vor fi finalizați și conectați la rețea în urma apelului de proiecte citat câteva rânduri mai sus
Trimestrul 2 2025: Semnarea contractelor în urma celei de a doua runde a licitației pentru alocarea de proiecte pe mecanismul contractelor pentru diferență (CfD) care să promoveze producția de energie electrică din surse regenerabile – 2.000 MW instalați, suplimentar.
Trimestrul 4 2025: 1.300 MW în centrale noi și flexibile pe gaze, care să poată funcționeze și cu gaze regenerabile (inclusiv de cogenerare) vor fi puse în funcțiune.
Trimestrul 2 2026: O capacitate suplimentară (față de momentul actual) de cel puțin 3.000 MW, în eolian și fotovoltaic va fi instalată și conectată la rețea.