Centru de cercetare biomoleculară pentru boli infecţioase, funcţional la sfârşitul lui 2015 la Institutul Balș

Singurul Centru de cercetare biomoleculară aplicată bolilor infecţioase din centrul şi sud-estul Europei va fi funcţional de la sfârşitul anului viitor în cadrul Institutului Naţional 'Matei Balş' din Bucureşti.
Economica.net - mie, 30 apr. 2014, 20:38
Centru de cercetare biomoleculară pentru boli infecţioase, funcţional la sfârşitul lui 2015 la Institutul Balș

În centru va funcţiona şi un departament de telemedicină la standarde europene.

Centrul va efectua cercetări genetice şi biomoleculare pentru investigarea, diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea evoluţiilor bolilor infecţioase şi va contribui la izolarea noilor virusuri care constituie în prezent alerte mondiale sesizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

‘Patologii pentru care (pacienţii – n.r.) se plimbau prin n centre, în momentul de faţă pot fi diagnosticate în câteva ore. Mai mult decât atât, un diagnostic corect odată pus, evident că şi terapia va fi pe măsură, ceea ce înseamnă o modalitate de acordare a terapiei în funcţie de pacient, şi nu una generală, aşa cum este pus în tratatele de medicină. Ceea ce înseamnă acordarea terapiei în funcţie de profilul genetic al pacientului şi profilul bolii respective. De asemenea, tot acest centru va avea posibilitatea să aducă în discuţie noi agenţi patogeni care să poată fi coroboraţi cu o serie de boli care în momentul de faţă nu recunosc o cauză infecţioasă. În decursul anilor s-a dovedit cât se poate de clar că ulcerul este dat de o bacterie, că infarctul de miocard este dat şi de o bacterie atipică. Ca atare, foarte multe lucruri şi-au dovedit etiologia infecţioasă’, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă managerul Institutului ‘Matei Balş’, profesor doctor Adrian Streinu Cercel.

Potrivit acestuia, în cadrul centrului vor fi studiaţi o serie de viruşi cu impact deosebit pentru populaţie şi mutaţiile suferite de aceştia.

‘Vorbim inclusiv de virusul hepatitic C, care în momentul de faţă recunoaşte o terapie care vindecă inclusiv ciroza. În acest context, am făcut deja o serie de demersuri de achiziţionare de echipamente în acest scop. Cercetătorii vor avea o platformă bine pusă la punct’, a spus Streinu Cercel.

Centrul va avea în total şapte laboratoare, dintre care unul în sistem de securitate biologică III şi, respectiv, IV.

‘Sistemul III este cu presiune pozitivă pe hol şi presiune negativă în camera de lucru, în aşa fel încât, când se deschide uşa, aerul din afară să intre şi să nu lase microorganismele să iasă pe hol, iar în interior sunt absorbite prin nişte filtre speciale. Toate filtrele, precum şi echipamentele, care sunt de unică folosinţă, se incinerează. Sistemul de securitate biologică IV înseamnă că persoana care intră acolo trece printr-o zonă unde se costumează aidoma unui cosmonaut. În sala de lucru se lucrează în hotă ermetică, amintind de condiţiile de la NASA’, a explicat Streinu-Cercel.

Proiectul acestui centru este structurat pe mai multe componente, una dintre ele vizând virusurile hemoragice – virusul Ebola, virusurile Lassa -, care sunt extrem de agresive, se transmit prin contact direct şi pe cale aerogenă.

Partea de bioterorism reprezintă o altă componentă a acestui centru, destinată identificării în câteva ore a oricărui agent patogen periculos pentru populaţie.

‘În proiect este prevăzut ca până la sfârşitul anului 2015 să angajăm încă 13 cercetători pentru fiecare grup de lucru’, a mai afirmat Streinu-Cercel, care a precizat că particularitatea centrului constă în faptul că are şi posibilitatea de cazare a pacienţilor în vederea izolării lor până la rezolvarea problemei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Dr. Valentin Filip: „Superpolitik, o carte despre ordonarea, dezordonarea sau reordonarea lumii”
Dr. Valentin Filip: „Superpolitik, o carte despre ordonarea, dezordonarea sau reordonarea lumii”
Cartea „Superpolitik – Superpolitica: Triumf și eșec strategic – conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și în relațiile internaționale”,......
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ei au ajuns la spital
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ...
În cursul zilei de vineri, aproximativ 20 de bărbați s-au bătut pe șantierul stadionului din Barcelona, iar șase dintre ...
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Nokian Tyres evocă trecerea a 90 de ani de la debutul primei anvelope de iarnă din lume. Kelirengas și Hakkapeliitta, ...
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la ...