În schimb, compania a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 8,22 de milioane de lei, după ce în anul precedent a obținut un câștig de 19,85 de milioane de lei.
Numărul mediu al angajaților a crescut la 4.234 de persoane, un plus de 1.018 comparativ cu 2021.
Gigantul american Amazon, cel mai puternic retailer online din lume, prezent pe piața din România de 18 ani, are patru societăți înregistrate în România.
Amazon Development Center (Romania) S.R.L. și Amazon Data Services România S.R.L., ambele cu sediul în Iași, precum și Amazon Web Services EMEA SARL Luxemburg Sucursala București, companie înființată în partea a doua a anului 2020 și Amazon Web Services (AWS) înființată tot la București, în 2021.
Amazon Data Services România a încheiat anul trecut cu afaceri de aproape 60 de milioane de lei (+35%) și un profit de 316.253 de lei, mai mult decât dublul câștigului din anul precedent.
Amazon Web Services EMEA a avut anul trecut de 95,7 milioane de lei (+12%) și un profit de 569.263 de lei (+74%), la un număr mediu de 15 angajați, dublu față de echipa din primul an de activitate.
Deschis în 2005, Centrul de Dezvoltare Amazon din Iași a fost prima unitate de cercetare și dezvoltare a Amazon din Europa de Est. Acesta joacă un rol important în industria tehnologică în plină dezvoltare a orașului. Inginerii de aici lucrează în domeniile Cloud Computing, securitate informațională, învățare automată și analiză de date. Centrul este, de asemenea, cunoscut pentru echipele care gestionează programe pentru magazinele de retail ale Amazon.
Centrul de Dezvoltare Amazon București găzduiește Amazon Development Center Bucharest, unde se află soluțiile de vorbire și limbaj pentru Alexa, testarea produselor Alexa, precum și echipele Amazon Web Services (AWS) care lucrează la tehnologii cheie pentru serviciul Elastic Cloud Computing (EC2).