Centrul german de luptă împotriva terorismului a subestimat pericolul reprezentat de către Anis Amri – presă

Economica.net
29 12. 2016
atentat_berlin_6547389_15397000

Comentând conţinutul rapoartelor centrului, – ultimul datând din 14 decembrie, respectiv cu cinci zile înainte de atacul întreprins la un târg de Crăciun din Berlin, soldat cu 12 morţi, – cotidianul german subliniază faptul că autorităţile ştiau că tunisianul ucis vineri în Italia avea contacte strânse cu mediile jihadiste germane şi a fost catalogat de către poliţia din Dortmund drept ”simpatizant al grupării Statul Islamic”, scrie Agerpres.

Anchetatorii au fost, de asemenea, informaţi că Amri căutase cel puţin o dată pe internet mijloacele de a produce o ”pipe bomb” şi, într-o conversaţie online, îşi oferise serviciile în calitate de kamikaze, probabil unui membru al Statului Islamic.

Printre altele, experţi ai centrului antiterorist au stabilit că tunisianul dispunea de opt identităţi cunoscute, circula liber şi constant pe teritoriul german, şi că frecventa o şcoală islamică din Dortmund suspectată că-i pregătea pe cei care voiau să se alăture jihadiştilor SI în Siria şi Irak.

Potrivit anchetatorilor, şcoala din Dortmund era condusă de către Boban S., un cetăţean germano-sârb în vârstă de 36 de ani şi militant islamist radical notoriu, arestat la începutul lui noiembrie în cursul unei operaţiuni ce a desfiinţat o presupusă reţea de recrutare jihadistă, condusă de Ahmad Abdulaziz Abdullah A., alias ‘Abou Walaa’, supranumit ”predicatorul fără chip”, din cauza înregistrărilor sale video online în care avea grijă să apară cu spatele.

În pofida acestor indicii, centrul antiterorist l-a încadrat pe Amri la gradul 5 – pe o scară de la 1 la 8 grade, de la cel mai periculos la mai puţin periculos, – ceea ce, potrivit Süddeutsche Zeitung, semnifică faptul că ”un act de violenţă este puţin probabil”.

În raportul său din 14 decembrie, centrul de luptă antiteroristă a relevat faptul că Amri dispunea de ”o experienţă (de funcţionare) a poliţiei” şi de ”conspiraţie” neobişnuită chiar şi pentru un islamist radical. Cu toate acestea, i-au pierdut urma lui Amri în noiembrie.

Autorităţile germane au admis deja, la scurt timp după atentat, că tunisianul era cunoscut serviciilor de poliţie şi că era considerat drept un individ potenţial periculos de luni de zile. Din februarie până în septembrie, el a fost chiar plasat la Berlin sub supravegherea poliţiei, deoarece era suspectat că pregăteşte un atentat.

Cazul a fost însă clasat, din lipsă de elemente suficiente, potrivit parchetului din Berlin.