Centrul Vechi a pierdut meciul cu suporterii greci

Economica.net
19 11. 2013
centrul_vechi_2_16065200

Cu cinci ore înaintea meciului, peste tot în Centrul Vechi se auzea numai muzică grecească. Pregătire ca la carte. Patronii de pub-uri, restaurante şi berării au dat ordin să se scoată de la naftalină CD-urile cu muzică grecească, la modă cu ani înainte.

Zona era împânzită de afişe care îi îndemnau pe suporterii greci să petreacă. „Meniu” de două beri şi nachos la doar 28 de lei. Un restaurant cu specific italian se reprofilase. Proprietarul a scos o tablă în faţa localului, pe care a scris cu cretă nişte cuvinte în greacă, traduse probabil cu ajutorul Google. Din boxe răsună muzica din „Zorba”, dar greci ioc. Doar aproximativ o sută de fani eleni au preferat să iasă la o plimbare scurtă, înfofoliţi cu fulare şi căciuli.

Pe strada Lipscani, în faţa unui pub, senzaţie făcea un „suporter grec”, care tot intra în vorbă cu conaţionalii săi. Îmbrăcat în tricoul naţionalei lui Fernado Santos, cu fular la gât, a fost imediat reperat de către numeroasele echipe de jurnalişti de la televiziunile de ştiri. Numai că omul s-a dovedit a fi un angajat al pub-ului respectiv, care îi îndemna pe fanii eleni să intre în local într-o limbă greacă pe care părea să o stăpânească foarte bine. Dialogul se întrerupea brusc atunci când suporterii greci îi răspundeau. Peste o jumătate de oră, omul şi-a încercat norocul, în van însă, îmbrăcat într-un costum tradiţional grecesc.

Câţiva suporteri greci din zonă au preferat o „şaormerie” grecească pe Gabroveni, dar nu neapărat pentru souvlaki sau bifteki, ci pentru că berea se numea Mythos şi nu Ursus. Ceva mişcare era şi într-o tavernă cu specific grecesc.

La fiecare colţ de stradă, jandarmii aflaţi în număr mare în zonă se strângeau în bisericuţe de 5-6 inşi şi comentau variantele şi şansele naţionalei României de a merge la mondialul de la Rio. Pe chei, două camioane ale Jandarmeriei, cu „mascaţi” gata să aplaneze orice conflict, se aflau şi ele în aşteptare. De pe străzi nu au lipsit nici poliţiştii locali, care patrulau.

În imediata vecinătate a Băncii Naţionale, cinci greci înregistrează pe telefoanele mobile un concert live de muzică lăutărească al unui „virtuoz” al viorii de maxim 10 ani, tot numai un zâmbet, ca şi părintele său care îl acompania la acordeon. Nici ei nu au avut parte de „euroii” grecilor. Imediat şi-au făcut apariţia câţiva ultraşi români, îi cunoşti după fularele cu însemnele naţionale. Dar au părăsit zona după câteva minute: fanii grecilor sunt mult prea în vârstă şi prea lipsiţi de interes faţă de practicile „ultras”.

Pe Calea Victoriei, în faţa Teatrului Odeon, trei fani greci se opresc, gesticulează şi vorbesc tare. Motivul? Bustul primului preşedinte al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk. Greaca e o limbă dificilă, dar cu siguranţă cuvintele fanilor nu-l proslăveau pe fostul lider turc.

În zona magazinului Unirea au apărut la un moment dat şi câţiva fani pictaţi pe feţe şi cu însemnele Greciei la vedere, purtând fulare şi steaguri. Dar nici ei nu au avut parte de pretrecere, se îndreptau spre centrul comercial, mânaţi de fetele din grup, venite la shopping.

Suporterii greci ajunşi la Bucureşti marţi dimineaţa, majoritatea cu autocarele care i-au lăsat în Piaţa Constituţiei, au preferat să meargă la hotel. Cele 10 grade diferenţă dintre Bucureşti şi Atena i-a ţinut departe de străduţele Centrului Vechi. Nici măcar un cal de lemn nu s-a ivit în zonă, care să-ţi dea de gândit că grecii au pregătit un dar mitic din care să iasă după meci şi să pornească „paranghelia”.

România şi Grecia se vor întâlni în această seară, de la ora 21.00, pe Arena Naţională, în meci decisiv pentru calificarea la Cupa Mondială din Brazilia. La acest meci sunt aşteptaţi 1.700 de suporteri greci. În partida tur, naţionala României a fost învinsă, cu scorul de 3-1, la Pireu.