Potrivit lui Scrioșteanu, stadiul este următorul:
– sunt in curs activitățile de semnalizare rutieră provizorie pentru delimitarea șantierului;
– au fost realizate demolările aflate pe culoarul de expropriere (75%) între km 40 – 47 şi km 49 – 54 și continuă această activitate pe restul amplasamentului;
– au fost executate lucrările de defrișare a copacilor între km 40 – 54 și se află în curs de transfer proprietate de la Ocolul Silvic către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și a pădurii dintre km 43 – 44;
– au început lucrările de decapare a stratului vegetal;
– sunt în curs de execuție lucrările de relocare a rețelelor de utilități publice în mai multe puncte ale șantierului, aceasta fiind activitatea principală din prima perioadă a șantierului;
– se execută lucrări de evacuare a deșeurilor depozitate ilegal de pe coridorul șantierului.
– a început realizarea platformelor necesare începerii forajelor pentru piloții aferenți construirii pasajului de la intersecția cu Dn 5 in Jilava, primul pe 3 niveluri de circulatie.
Scrioșteanu reiterează că s-a stabilit ca în prima etapa să nu existe restricții suplimentare de trafic pentru a nu perturba și mai mult circulația rutieră, care este oricum foarte dificilă.
„După ce vom da în trafic lotul 3 al Autostrăzii Bucureștiului A0 Sud, se va putea intra cu restricții de trafic pentru a fi realizat și acest sector din Centura București”, explică Scrioșteanu.
El adaugă că, pentru a avea continuitate de 4 benzi între A1 și Pasajul Domnești, vor fi prioritizate lucrările aferente lotului 1 (giratoriul dintre A1 și Pasajul Domnești), care presupun:
– lărgirea la 4 benzi a Centurii București între Domnești și DN5 (Jilava) între km 40+000 și 54+700.
– 𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗲𝗿𝗮, 𝘃𝗼𝗿 𝗳𝗶 𝗿𝗲𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝗲 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘀𝗲𝗰𝘁𝗶𝗶 𝗽𝗲 𝟯 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹𝘂𝗿𝗶: 𝘀𝘂𝗯𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻, 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻 𝘀𝗶 𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻:
1) reabilitare pasaj superior peste DN5 (km 40+547)
2) pasaj superior nou pe DNCB peste bretele și sens giratoriu (km 40+750)
3) pasaj subteran pe DNCB x DC18 Măgurele (km 44+725)
4) pasaj subteran pe DNCB x DN6 Bragadiru (km 49+175)
– lucrări de consolidare
– lucrări de scurgerea apelor și drenaj
– lucrări de siguranța circulației
– lucrări de iluminat public
– lucrări de relocare rețele de utilități publice
Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni. Final de lucrări, pe acest tronson, în toamna anului viitor, conchide oficialul de la Transporturi.
Amintim că în iulie 2022 a fost semnat contractul pentru execuție lucrări „Lărgire la 4 benzi a Centurii Rutiere a Municipiului București pentru lotul II, între A1 (km 55+520) și DN5 (km 40+000” – Chiajna, Ciorogârla, Domnești, Clinceni, Bragadiru, Măgărule și Jilava. Asocierea RIZZANI DE ECCHER S.P.A. (lider de asociere)- S.C. MAVGO HOLDING SRL avea la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuția lucrărilor.
Contractul cu o valoare de 504,112 milioane de lei (fără TVA) este finanțat prin fonduri europene nerambursabile (POIM și POT).
În urmă cu doi ani, același oficial de la Transporturi estima că până în 2026 se va putea circula pe Centura București pe patru benzi.